Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че неговото правителство е решило да направи имунизацията срещу Covid-19 задължителна за всички граждани на страната над 60-годишна възраст.

Мицотакис обясни, че хората от тази група, които все още не са получили ваксина, трябва да подадат заявление за първата си ваксина до 16 януари или ще плащат глоба от 100 евро всеки следващ месец. По-късно тези средства ще бъдат използвани за финансиране на лечебни заведения.

Около 63 на сто от населението на страната от 11 милиона души е напълно ваксинирано.

През последните седмици се увеличи броят на хората, записали си час за поставяне на ваксина.

"Съсредоточаваме усилията си върху предпазването на нашите съграждани и по тази причина ваксинацията им ще стане задължителна занапред", каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета.

"Гърците на възраст над 60 години, които не са ваксинирани, трябва до 16 януари да са запазили час за поставянето на първата доза, защото в противен случай ще им бъде налагана ежемесечна административна глоба в размер на сто евро", поясни той.

Гърция регистрира увеличение на новите случаи този месец, като дневният брой на инфекциите достигна рекордни нива.

От началото на пандемията страната е регистрирала 931 183 случая на заразени и 18 067 починали.

Този месец Гърция забрани на неваксинирани лица да посещават закрити пространства като ресторанти, кина, музеи, фитнеси и пр., дори и да имат негативен тест за коронавирус.