Градът призрак Вароша в Северен Кипър ще бъде съживен и отворен за целия свят, заяви турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум по време на посещение в района, съобщи "Сайпръс мейл".

Курум се срещна в Северен Кипър вчера с представители на признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република /СКТР/, предаде турската агенция ДХА.

"Намираме се сега в района Вароша, който ще отворим за целия свят", каза министърът, изразявайки благодарността си на президента Реджеп Тайип Ердоган и кипърския турски лидер Ерсин Татар във връзка с отварянето на призрачния град.

Курум окачестви Вароша като едно от най-важните туристически места на Средиземноморието.

По думите на министъра Вароша ще бъде реконструирана, като ще бъдат изградени пешеходни и велоалеи и ще бъдат осигурени условия, така че кипърските турци и туристите да могат да посещават безопасно района.

Частичното отваряне на Вароша по-рано този месец нанесе допълнителен удар на обтегнатите отношения между турската част на острова и международно признатата Република Кипър.

Някогашно южно предградие на град Фамагуста, Вароша бе изоставена от своите жители кипърски гърци и опасана с телена мрежа при турската операция на острова през 1974 г. За разлика от останалата окупирана част на острова, Вароша не е заселена с турци, а зоната е контролирана от турската армия.