Властите на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) отвориха за посетители крайбрежната ивица на района Вароша на окупирания град Фамагуста, предаде кипърското гръцко издание "Филелефтерос", цитирано от БТА.

Решението за това беше взето на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник.

Отговорът от Гърция не закъсня. Атина предупреди, че въпросът ще бъде поставен от Кипър и Гърция пред лидерите на Европейския съюз на предстоящата им среща в средата на октомври. 

При днешното отваряне на Вароша (на турски Мараш) беше разрешено влизането на граждани, както и на представители на медиите под контрола на полицията на кипърските турци.

В съобщение в Туитър Татар написа: "Възстановяваме затворения Мараш за човечеството, за Кипър и за света. Заедно вървим от отворения Мараш към едно ново бъдеще" - в явна референция към един от предизборните му лозунги за президентските избори в неделя - "Към едно ново бъдеще".

Районът Вароша е окупиран след турското нахлуване в Кипър през 1974 г. За разлика от останалите части на Северен Кипър, от тогава до днес той беше под пряката администрация на турската армия и достъпът до него беше забранен. Според резолюциите на ООН заселването на когото и да било в зоната, освен на избягалите при нахлуването законни собственици, е неприемливо.

Кипърските медии публикуваха и снимки от подготовката за отварянето, на които се вижда работници да почистват улици и да полагат нов асфалт. След затварянето си през 1974 г. под влияние на времето и природните сили Вароша, някога най-известният морски курорт в Кипър, е в тежко състояние.

Каква е реакцията на Атина: Въпросът отново отива в ЕС

Решението за отварянето на Вароша предизвика остра реакция от страна на Република Кипър и Гърция, както и безпокойство от страна на ООН, ЕС и други международни фактори.

Турция трябва да направи крачка назад по отношение на Вароша, заяви пред журналисти днес говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас в коментар за отварянето на окупирания и изоставен от жителите си район на кипърския град Фамагуста, съобщи телевизия Скай.

Пецас предупреди, че в противен случай въпросът ще бъде поставен от Кипър и от Гърция пред лидерите на Европейския съюз следващата седмица на заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 октомври.

Говорителят определи отварянето на достъпа до крайбрежието на Вароша като провокативно действие, което нарушава съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е в противоречие със скорошните заключения от срещата на върха на ЕС.

Пецас съобщи, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е разговарял с президента на Кипър Никос Анастасиадис, пред когото е изразил пълната подкрепа на Атина.