Правителството на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) ще отвори за туристически посещения град Вароша (Мараш на турски), достъпът до който е забранен от 46 години насам. Това обяви премиерът на СКТР Ерсин Татар, който вчера посети Анкара и разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му историческото събитие е предвидено да се състои в четвъртък, 8 октомври, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Вароша всъщност е квартал на град Фамагуста край Средиземно море. Той бе изоставен и ограден с телени заграждания при операцията на турската армия на остров Кипър през 1974 г. в отговор на преврата на кипърските гърци. Оттогава островът е разделен. Намерението е сега да бъде отворен достъпът до бреговата ивица пред изоставения град. 

Поставен под контрола на турската армия, Вароша граничи с буферната зона на ООН, т.нар.Зелена линия, и се превърна в призрачен град, след като близо 40-хилядното му население го напусна. Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г. забранява всяко преместване, така че единствено турските военни имат право на легално влизане в оградената зона. В тази резолюция Съветът за сигурност заяви, че смята опитите за заселване в която и да било част на Вароша от други лица, освен от оригиналните си жители, за неприемливо. Съветът за сигурност освен това призовава зоната да бъде прехвърлена под управлението на ООН.

До 1974 г. Вароша е бил една от най-известните туристически атракции на Източното Средиземноморие, където се стичали знаменитости от цял свят. Разполага с красиви плажове и впечатляващи забележителности.

Наскоро премиерът на кипърските турци Ерсин Татар бе заявил, че имат намерение да отворят отново района за туристически посещения. Идеята е да възстанови и вдъхне нов живот на някогашната популярна туристическа атракция, за да привлича туристи.

Турският президент Ердоган след разговора с Ерсин Татар посочи, че изцяло подкрепя всички начинания на ръководството на СКТР в тази насока.

"Турция демонстрира пред света, че защитава правата и интересите на кипърския турски народ като свои. Ние показахме, че няма да отстъпим от нищо в името на спокойствието и мира на кипърските турци и че никой не трябва да се съмнява за това", каза Ердоган.

В същото време турският президент обяви, че в сряда, 7 октомври, ще направи официално посещение в СКТР. По думите му въпросът за Източното Средиземноморие има две измерения:

"Първият е защитата на правата на континенталния шелф на Турция, а другият е да се гарантират правата на кипърските турци и на турския народ по отношение на природните ресурси около остров Кипър. Всеки сценарий за Източното Средиземноморие, който изключва участието на Турция и на СКТР, е обречен на неуспех. На последната среща на върха на ЕС видяхме, че кипърските турци отново бяха игнорирани и не бяха представени така, както заслужават. Турция няма да позволи продължаването на тази несправедливост".

Разкол в самата СКТР

Народната партия, един от коалиционните партньори в правителството на СКТР, напусна управляващата коалиция, съобщиха турските медии.

Председателят на Народна партия Йенал Сенин в изявление по повод оттеглянето на партията му от правителството обвини премиера Ерсин Татар, че не е съгласувал с тях решението за отваряне за посещения на крайбрежието на Вароша.

"По този въпрос не беше взето предвид мнението на външното министерство, което бе пряко упълномощено да действа по въпроса, както и това на (външния министър) Кудрет Йозерсай, когото наричат архитектът на инициативата "Мараш".

Народната партия настоявала решението за отварянето на Вароша да бъде взето след президентските избори, които предстоят тази неделя в СКТР, както и да не се действа в разрез с международното право.

Как реагираха ООН, Атина, Никозия, ЕС: Отрицателно

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази загриженост от решението на Турция да отвори за посещения част от района Вароша. В изявлението си Гутериш се обявява против "едностранни действия", които биха могли да увеличат напрежението и да подкопаят шансовете за възобновяване на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос. ООН призовава всички страни да започнат разговори за преодоляване на различията и изразява готовност да организира подобна среща.

От своя страна правителството на Република Кипър заяви, че ще внесе протест в ООН, Европейския съюз и други международни организации срещу решението да бъде отворен достъпът до бреговата ивица пред изоставения град. Говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушос каза, че това действие е в противоречие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Вароша.

Гръцкото външно министерство също осъди решението като "грубо нарушение" на резолюциите на ООН.

Кипърското правителство се опасява, че отварянето на крайбрежната зона може да бъде първата стъпка към пълно завземане на Вароша.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел също изрази "дълбока загриженост" и предупреди, че действията по отношение на Вароша може да усложнят усилията за възобновяване на разговорите за решаване на кипърския въпрос.