Междуведомствено кризисно звено бе открито от френското правителство, за да се овладее ситуацията около протестите във Франция и да не излезе "извън контрол".

Според Франс24 ранените полицаи засега са 149. Това е почти двойно по-голям брой от пострадалите униформени на 1 декември 2018 г. по време на най-бурната вечер от протестите на жълтите жилетки. 

Според съобщения на френските медии пожарникарите в Париж не смогват да следят темпото на случващото се.

Полицията се опитва да спре протестиращите със сълзотворен газ, десетки са арестуваните, служителите на реда обаче се губят насред колите и тълпите бягащи демонстранти. По улиците са запалени множество кофи за боклук. Местни жители се опитват да ги гасят сами.

Стотици хиляди френски работници се събраха на нова демонстрация на гняв срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, като протестите прераснаха в насилие в Париж и други градове в битка, която не показва признаци на отслабване.

Стигна се до на места агресивни сблъсъци между демонстрантите и полицията, като тонът на насилие бе зададен основно от т.нар. "черен блок" - облечени в черно младежи с качулки, маски и очила.

Според данни на полицията във френската столица само в Париж те са били около хиляда.

Изблиците на насилие започнаха още в самото начало на шествието, където облечените в черно чупиха прозорци и улични мебели, разбиха филиал на известна верига за бързо хранене, хвърляха павета и бутилки по полицията и запалиха контейнери за боклук, предаде АФП.

По данни на профсъюза CGT около 3,5 млн. души във Франция са участвали в протестите, докато според властите демонстрантите на протестите в цяла Франция са били едва 1,08 милиона, като 119 000 души са се събрали в Париж.

По време на протестите са ранени най-малко 123 полицаи и жандармеристи, задържани са над 80 души. Към 20 ч. местно време общо 58 души са били арестувани по време на демонстрацията срещу пенсионната реформа в Париж, съобщи BFMTV, като се позова на полицейски източник.

Данните на Министерството на вътрешните работи на Франция превръщат протестите в четвъртък в най-масовите във френската столица от началото на стачките през януари. Вторият по големина протест е бил на 15 март, когато по данни на правителството по улиците на Париж са излезли 480 000 души.

Студенти блокираха десетки лицеи и университети във Франция в знак на протест срещу планираните пенсионни реформи под познато мото - "Да живееш, за да работиш, или да работиш, за да живееш?".

Преди това протестиращите блокираха достъпа до парижкото летище "Шарл дьо Гол" в четвъртък, а работници излязоха на влаковите релси на парижката гара "Гар дьо Лион".

Много от демонстрантите излизат на улицата за първи път, разгневени от решението на Макрон да прокара пенсионната реформа, използвайки член 49.3, който позволява на френското правителство да приеме законопроект без гласуване.

"Преди пенсионната реформа никога не бях демонстрирала", казва жителка на Париж. "Днес вече изобщо не вярвам, че ще успеем да спрем реформата. Но все пак съм тук, за да изразя гнева си", споделя тя.

"Дори да бяхме против реформата, никога не сме демонстрирали или стачкували. Но след 49.3 решихме да дойдем. В тази реформа няма нищо правилно: нито начинът, по който се прави, нито това, което съдържа!", казват други двама протестиращи.

В западната част на Франция насилието и сблъсъците между полицията и демонстрантите явно са се увеличили в сравнение с предишни протестни вълни. В Руан на тридесетгодишна жена, която работи с деца с увреждания, е откъснат палецът. Появиха се съобщения, че това е свързано с граната, използвана от полицията, тази информация обаче не бе потвърдена.

В Нант демонстранти нахлуха в административния съд, като разграбиха приемната и разбиха прозорци и врати. Няколко магазина са били повредени.

В Лориен полицейският участък в града и полицейските сили са станали обект на нападения от страна на демонстранти, предимно млади хора с покрити лица. Прозорците на сградата, намираща се в непосредствена близост са били изпочупени с камъни, а срещу входа са запалени огньове.

В Рен в отговор на замерянето с камъни и други предмети и пожарите в кофите за боклук бяха изстреляни гранати със сълзотворен газ, които потопиха протестното шествие в гъст облак от остър дим.

В Бордо, за първи път от началото на протестите, полицията използва сълзотворен газ в края на шествието, когато излязоха така наречените "диви" демонстранти и подпалиха кметството на града.

В Тулуза и Лил полицията използва водни оръдия.