Руските служби за сигурност обявиха кой е бил физическият извършител на атентата, при който загина дъщерята на Александър Дугин - Даря Дугина.

ФСБ твърди, че убийството е дело на гражданката на Украйна Наталия Вовк, съобщава "Известия". Според службите на Руската федерация атентатът е бил подготвен и извършен от украинските спецслужби.

Според информацията на руската служба за сигурност 43-годишната Вовк е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 заедно с дъщеря си София Шабан.

"В деня на убийството Вовк и Шабан са се намирали на литературно-музикалния фестивал "Традиция", където Дугина е присъствала като почетен гост", посочват от службата за сигурност.

След взривяването на автомобила Toyota Land Cruiser Prado, зад чйто волан се е намирала дъщерята на Александър Дугин, на 21 август Вовк заедно с дъщеря си е отпътувала от Подмосковието за Естония.

От ФСБ уточняват, че майката и дъщерята са наели апартамент в Москва в същата сграда, където е живеела загиналата и са я следили с автомобил, марка Mini Cooper, съобщава още "Известия".

При влизането им в Русия двете жени са използвали  Донецката регистрационни номера на Донецката народна република - Е982ХН ДНР, докато са се подвизавали в Москва - казахски номера 172AJD02, а при излизане от страната вече са сложили украински номера AH7771IP.

Първоначалната версия, която беше лансирана след смъртта на Дугина, бе, че мишената всъщност е бил баща й, а тя е загинала заради факта, че е карала неговата кола,но данните на службите  сочат, че е била следена. 

В социалната мрежа и в руските медии бе публикувана снимка на Вовк и факсимиле от картата й на офицер. Твърди се, че Вовк, с моминско име Шабан, е служила в "Азов", съобщава още "Известия". По-късно медията свали информацията и факсимилето от военното удостоверение, след като съветникът на Зеленски - Антон Геращенко, и полкът "Азов" категорично го отхвърлиха като фейк.

ФСБ публкува и видео от охранителни камери, според което Вовк е пристигнала в Русия като блондинка, но е напуснала страната като брюнетка.

Появи се и твърдение, че украинката е служила като военна в "Азов". По-късно от батальона излязоха с изявление, че "жената, името и военното удостоверение, което беше публикувано от ФСБ във връзка с разследването на теракта срещу дъщерята на руския пропагандиист Дугин, няма никакво отношение към полка "Азов" и никога не е прнадлежала към нашето подразделение", се посочва в съобщението, цитирано от УНИАН.

Руски депутат пък публикува в Телеграм снимка и на непълнолетната й дъщеря София Шабан, придружавала майка си.

Междувременно стана ясно, че бащата на убитата журналистка, геополитическият анализатор Александър Дугин, смятан за близък до Путин, веднага след смъртта й е приет в болница и се намира все още под лекарско наблюдение, съобщава РИА "Новости". Според негови близки, състоянието му е стабилно.

Още преди руските служби да коментират терористичния акт, Украйна отрече да има нещо общо с атентата. "Подчертавам, че Украйна със сигурност няма отношение към това", каза президентският съветник на Зеленски - Михайло Подоляк, цитиран от украинското издание "Лига.нет". Той категорично отрече връзка на родината му и украинският посланик у нас Виталий Москаленко.

Впоследствие отговорност за убийството на Дугина пое руска опозиционна организация, назовала се Национална републиканска армия на Русия, която обяви партизанска война на поддръжниците на Путин по върховете на властта. Твърдеше го бившият депутат от Държавната дума на Руската федерация Иля Пономарьов, изгонен от Кремъл, в изявление в канала на "Утро февраля" в YouTube.