Така наречената Национална републиканска армия на Русия е поела отговорност за убийството на Даря Дугина - дъщерята на един от политическите съюзници на президента Путин Александър Дугин. Това съобщава бившият депутат от Държавната дума на Руската федерация Иля Пономарьов, изгонен от Кремъл, в изявление в канала на "Утро февраля" в YouTube. 

По думите му той е прочел съобщението на самата организация.

Говорейки от Киев, където се намира, Иля Пономарьов твърди, че експлозията в събота вечерта е дело на руските партизани, които според него работят за свалянето на режима на Путин, предава The Guardian.

Киев категорично отрече да има намеса в покушението.

"Тази акция, както и много други партизански акции, проведени на територията на Русия през последните месеци, беше извършена от Националната републиканска армия (НРА)", казва Пономарьов.

"Снощи близо до Москва се случи важно събитие. Тази атака отваря нова страница в руската съпротива срещу путинизма. Ново - но не последно", посочва бившият руски депутат.

Пономарьов добавя, че партизаните в Русия са готови да проведат още подобни атаки срещу високопоставени цели, свързани с Кремъл, включително служители, олигарси и членове на руските служби за сигурност.

Ето и какво се казва в изявлението, прочетено от Пономарьов:

"Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта и военнопрестъпник, който промени конституцията, отприщи братоубийствена война между славянските народи и изпрати руските войници на сигурна и безсмислена смърт. Бедност и ковчези за едни, дворци за други - същността на неговата политика. Вярваме, че хората без права имат право да се бунтуват срещу тираните. Путин ще бъде свален и унищожен от нас!"

Руското правителство и регионалните администрации са "съучастници" на Путин, се твърди още в съобщението от руските партизани: "Онези, които не се откажат от властта си, ще бъдат унищожени от нас".

Други мишени включват корумпирани бизнесмени, домовете и имотите на онези, които не успяват да осъдят Кремъл и неговата война, и "служители на силовите структури". Военните товари и хората, които печелят от тях, също ще бъдат унищожени, каза Пономарьов.

В изявлението се обещава, че няма да има атаки към цивилни. Той описва Дария Дугина като легитимна мишена и "верен спътник" на баща си, който подкрепя геноцида в Украйна.

"Тя беше глас, който призоваваше към насилие и убийства" в окупираните от Русия райони на Украйна, се посочва в съобщението.