Украинският президентски съветник Михайло Подоляк отрече Киев да е замесен във взривяването на автомобила на руската журналистка и политолог Даря Дугина, предаде ТАСС.

"Подчертавам, че Украйна със сигурност няма отношение към това", каза Подоляк, цитиран от украинското издание "Лига.нет".

Органите на реда съобщиха по-рано, че снощи в района на село Болшие Вязьоми, Московска област, се е задействало взривно устройство в движещ се автомобил "Тойота ленд крузър" и той се е запалил. Взривното устройство е било поставено под автомобила от страната на водача. Дугина, която е управлявала джипа, е загинала на място.

Ръководителят на общественото движение "Руски хоризонт" Андрей Краснов, който се е познавал с Дугина, каза, че шофираният от нея автомобил е принадлежал на баща й - руския обществен деец Александър Дугин.

Според Следствения комитет на Русия убийството на Дугина е планирано и носи поръчков характер.

Предположение за украинска следа в случая беше изказано по-рано от ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин и Владимир Рогов от назначената от Русия военно-гражданска администрация на Запорожка област.

Неизвестните извършители са поставили взривно устройство в колата, в която загина журналистката и политолог Даря Дугина, по време на фестивала "Традиция" в Подмосковието, докато автомобилът е бил на паркинг и за никого не е било трудно да го направи, съобщиха днес за ТАСС правоохранителните органи.

На фестивала е имало много гости, хората са паркирали колите си от двете страни на Звенигородската магистрала, където е имението Захарово. Почти целият паркинг е бил пълен.

Джипът, в който Дугина е отпътувала от фестивала, също е бил там. При влизане на паркинга не е имало проверки, така че взривното устройство може да е било оставено по всяко време от всеки, като е и станало, каза източникът на ТАСС.

Снимка: БТА/АР

От органите на реда са казали, че на входа на имението е имало екип на КАТ, а движението е било регулирано от пътни полицаи.

Присъстващите са били проверявани непосредствено преди да влязат на събитието.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ако версията за украинска следа в убийството на журналистката Дугина бъде потвърдена от компетентните органи, тогава трябва да се говори за политика на държавен тероризъм, провеждана от Киев.

Снимка: БТА/АР