Това съобщи префектурата в департамент Жиронд, цитирана от Франс прес и БТА.

Трагичният инцидент стана рано тази сутрин в югозападния френски департамент Жиронд, на тесен участък от път на 50 км западно от Бордо. Там автобус с 49 души се сблъска с превозващ дърва товарен камион и в резултат на катастрофата се запалиха и двете превозни средства.

Вижте снимки >>>

Загинали са 42 пътници в автобуса и шофьорът на камиона. Шофьорът на пътническия автобус е оцелял.

Тежко ранени са 4-има души. Почти невредими са само двама от пътниците.

По-късно на местопроизшествието бе намерено тялото на тригодишно дете в кабината на камиона, който се сблъска с автобуса. Според местна медия по всяка вероятност загиналото дете е син на шофьора на камиона, който също загина в катастрофата.

Шофьорът на катастрофиралия автобус е оцелял, потвърди кметът на град Пюисеген-Ксавие Сюблет.
"Камионът, изглежда, е излязъл на пътя и водачът на автобуса не е могъл да го избегне. Той е успял само да отвори вратата, през която са успели да излязат няколко души", съобщи ръководителят на местната администрация.
Шофьорът получил изгаряния, докато помагал на няколко пътници да излязат.

Автобусът возел възрастни хора, пенсионери, членове на местен клуб, тръгнали на еднодневна екскурзия, потвърди говорителят на министерството на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде по телевизия Бе Еф Ем.

Те са били само французи, чуждестранни граждани не е имало. Всички са били жители на община Пети-Пале-е-Корнам.

Според местна жителка катастрофата е станала на опасен завой. На мястото са били изпратени няколко линейки и 60 пожарникари.

Това е най-тежката пътна злополука във Франция от 1982 г. насам. Тогава при пътен инцидент в Буне загиват 52 души.

Френското правителство е изцяло мобилизирано след тази ужасна трагедия“, каза президентът Франсоа Оланд от Атина, където е на посещение.

"Това е ужасяваща катастрофа, каквато не сме виждали от над трийсет години. Това е страшен шок за Франция. Цяла Франция и всички французи са в траур", заяви премиерът Манюел Валс, който пристигна лично в град Пюисеген, в района на който стана произшествието.