Това е една разпространена в цяла Франция традиция, нещо толкова присъщо, колкото франзелата или пиенето на чаша еспресо в кварталното кафене.
Някои френски училища и компании, както и "гореща линия" на министерството на здравеопазването, съветват учениците и служителите да избягват светския ритуал поради опасения, че пандемията може да го превърне в "целувка на смъртта", или най-малкото да причини заболяване с наближаването на зимата. В континентална Франция, до момента са регистрирани само три смъртни случая от свински грип.
Равносметката е по-лоша във френските отвъдморски територии в южното полукълбо, където сега е зима, като остров Нова Каледония в южната част на Тихия океан. Там са регистрирани седем смъртни случая при общо 35 хиляди заразени, според данни на местните власти. В цяла Франция държавната администрацията и училищните настоятелства не оставят нищо на случайността, макар в същото време се опитват да не предизвикват паника, когато учебната година започна миналата седмица.
За децата в две училища в град Гилвенек, в западната област Бретан, първият урок за годината бе изнесен от представители на местните власти: не целувайте вече по бузите учителите и останалите ученици.
Мярката просто е част от опитите за възприемане на нови и по-хигиенни навици и няма да има наказания за онези, които си разменят целувки, уточни в същото време тя. Като шеговита алтернатива, някои учители в града поставиха "кутии за целувки": учениците пускат вътре пожелания под формата на сърца, които след това биват разменяни в клас.
Мнозина във Франция съзират заплаха за любими обичаи. "Свинският грип вече промени нашия живот", гласи заглавието на статия във вестник "Паризиен", цитиран от БТА, по повод забраната на целувката за поздрав.
Министерството на здравеопазването препоръчва на "горещата си линия" хората да избягват "близък контакт, включително здрависване с ръце и даването на целувка".
Сайт на ведомството за пандемията препоръчва въздържане от "пряк контакт" с хора, "да не се целуват, стискат ръце или галят по лицето" други хора, особено болни. Той съветва гражданите да спазват минимум еднометрова буферна зона или да носят маски, ако това не е възможно.
Основната мярка, която взима правителството, е да насърчава хората да си мият често ръцете и да кашлят в своите ръкави и кърпички, а не в ръцете, когато пристъпът е неизбежен.
Други държави също предприеха енергични мерки срещу целувките. През април, министърът на здравеопазването на Ливан - бивша френска колония, която е запазила много културни традиции от някогашния си господар, призова хората да избягват сходен обичай на целуване по бузите.
Вирусът на свинския грип причини най-малко 2837 смъртни случаи, включително 625 само през миналата седмица, откакто се появи за първи път тази година в Мексико и Съединените щати, съобщи в петък Световната здравна организация (СЗО).
По данни на СЗО в глобален мащаб са потвърдени над четвърт милион случаи на заразени хора. Вирусът, известен като H1N1, се пренася по въздушен път и се предава лесно, когато хората кашлят или кихат. Повечето случаи протичат леко и не изискват лечение, за да настъпи подобрение в състоянието на болния.