Пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен призна, че има разделение между Западна и Източна Европа и заяви, че изпълнилите критериите за Шенген и еврозоната страни-членки трябва да бъдат възнаградени. Това кандидатът за председател на Европейската комисия каза в отговор на въпроси от български евродепутати по време на изслушването.

"Давам си сметка, след като чух толкова много аргументи от вас, че има усещане за разделение между Централна и Източна Европа, от една страна и Западна, от друга. И това разделение ние трябва да преодолеем. Изпълнена съм с респект, когато мисля за усилията, които страните от Централна и Източна Европа са положили за присъединяването си към ЕС, Шенген и еврозоната. И ако те са изпълнили критериите, трябва да бъдат възнаградени", изтъкна Фон дер Лайен.

Евродепутатът от ЕНП Ева Майдел попита Урсула фон дер Лайен дали ще помогне на страни като България, изпълнили необходимите критерии, да се присъединят към Шенген и еврозоната.

"Правилата трябва да се прилагат към всички. Когато страни като България са изпълнили критериите за присъединяване към Шенген, те трябва да бъдат част от него. Ще се ангажирате ли да проведете диалог със страните-членки в Съвета, които не искат да признаят, че това е така? И за еврозоната - за да не се разглежда като клуб само за някои, предвиждате ли разширяване през следващите 5 години със страните, изпълнили критериите?", запита Майдел, цитирана от БНР.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк постави два въпроса към кандидатката да оглави Европейската комисия - за европейската перспектива за Западните Балкани и за ЕС на двете скорости. Като отбеляза, че Общността има нужда от промяна и гражданите са показали това с вота си на европейските избори, Кючюк подчерта, че "интеграцията на държавите от Балканите е ключов въпрос за бъдещето на ЕС".

"Напоследък се вижда, че за тях се говори като за зона на сигурност, но не и като част от ЕС. Отсъствието на бъдещ еврокомисар за разширяването ще бъде недвусмислен знак, че регионът е изоставен. Второ, днес имаме не просто съюз на различни скорости, а съюз на различни стандарти - при храните, при техниката, при международния транспорт. Едни са в Шенген, за други се прилага неефективен Механизъм за сътрудничество и проверка. Въпросът ми е какво конкретно ще направите в тази посока?", попита Кючук.

В писма до две от водещите групи в ЕП - ЕНП и Прогресивния алианс на социалисти и демократи вчера Фон дер Лайен подчерта, че ще подкрепи въвеждането на годишни доклади за спазването на законността от всички държави в ЕС. В речта си пред евродепутатите днес Фон дер Лайен пое ангажимент да отстоява принципите на правовата държава като европейска ценност, като обяви, че възнамерява да установи механизъм за наблюдение на ниво ЕС успоредно със съществуващите мерки.