Германката Урсула фон дер Лайен обеща като председател на Европейската комисия да повиши ангажиментите на ЕС по отношение на климата, предаде ДПА. През този период тя обеща обеща да предложи "зелена сделка" за Европа, ако бъде избрана.

"Най-неотложното предизвикателство пред нас е да запазим нашата планета здрава", каза Фон дер Лайен пред евродепутатите и добави, че в първите 100 дни от мандата си ще предложи първия закон за климата, което ще позволи Европа да стане "до 2050 г. първият континент, неутрален по отношение на климата" - с нулеви въглеродни емисии.

Фон дер Лайен наблегна също, че като майка и политик винаги се е ръководила "проевропейската си убеденост" и обеща да отстоява ред, основан на международни правила.

"Искаме мултилатерализъм. Искаме честна търговия. Защитаваме реда, основан на правила. Защото знаем, че това е добре за всички ни", каза Фон дер Лайен.

Малките и средните предприятия трябва да имат достъп до капиталовия пазар.

Икономиката обслужва хората, гордеем се с икономиката си и трябва да я засилим, изтъкна Фон дер Лайен.

Искам повече равнопоставеност за младите, за да гледат напред, те имат нужда от работни места, да имат гаранция в професионалния им път... Да се погрижим за най-уязвимите - децата, да се борим срещу бедността. Аз съм майка на 7 деца..., изтъкна Фон дер Лайен. Децата да имат достъп до здравеопазване и образование, подчерта тя.

Създаване на по-справедлив ЕС - това е цел на мандата ми и съпровожда цялата ми кариера. Да се дава родителски отпуск за подкрепа на семействата и децата, но само това не е достатъчно... Искам по-добра защита за тези, които губят работата си, каза Урсула фон дер Лайен.

Ще предложа насилието срещу жени да бъде част от престъпленията по европейското право. ЕС следва да се присъедини към Истанбулската конвенция, категорична е тя.

В изказването си Фон дер Лайен изрази готовност да удължи Брекзит след 31 октомври, ако е необходимо. "Готова съм за допълнително удължаване на напускането, ако има добра причина да се поиска повече време", заяви тя.

Гласуването ще е тази вечер. За да бъде избрана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 374 гласа. Вотът е насрочен за 19:00 часа българско време, а резултатът се очаква около 21.00 ч. българско време.

Какво е разположението на силите

Разделенията сред европейските социалдемократи предизвикват неяснота дали Урсула фон дер Лайен ще бъде избрана за председател на Европейската комисия на днешния вот в Европейския парламент в Страсбург, писа испанският в. "Паис" в навечерието на излушването, цитиран от БТА.

Кандидатът предприе вчера офанзива, за да привлече социалисти и либерали с амбициозни предложения в сферата на борбата срещу климатичните промени, на икономиката и институционалната реформа, за да си набави необходимите 374 гласа, по възможност от проевропейски партии. Новите ангажименти, които пое, няма да са достатъчни да разсеят несигурността: няколко социалистически делегации, включително германската, продължават да отхвърлят кандидатурата й, добавя испанското издание.

Фон дер Лайен обяви, че ще напусне поста министър на отбраната в кабинета на Ангела Меркел, независимо дали бъде избрана, или не. Тя подготвя реч, която ще изнесе пред Европейския парламент в опит да стане първата жена председател на най-емблематичната институция на общността от създаването й през 1958 година. Фон дер Лайен обаче засега няма зад гърба си нищо повече от 182-та гласа на собствената си формация, Европейската народна партия.

След като Зелените отказаха да я подкрепят, кандидатката опита да си осигури подкрепата на социалдемократите (154 евродепутати) и либералите от "Обнови Европа" (108). Но и двете групи ще вземат решение след речта, която ще произнесе тази сутрин кандидатката. Готовността на германката да даде повече време на Обединеното кралство може да накара британските либерали (21) да оттеглят възраженията си, а намерението й да назначи двама влиятелни заместник-председатели може да повлияе на позицията на либерала Маргрете Вестагер.

Основното предизвикателство остава привличането на социалдемократите. Фон дер Лайен вече се съгласи да подкрепи някои от най-важните реформи, които социалистите и техния парламентарен лидер Ираче Гарсия искат от месеци. Една от тези реформи е допълнителното осигуряване за заетост в общността, което се превърна в основна цел за германските, испанските и португалските социалдемократи. Германката предлага и по-гъвкаво тълкуване на фискалните правила, което се смята за жест към Испания, Италия, Португалия или Гърция, които се наложи най-стриктно да приложат мерки за строги икономии.

С търсенето на тази подкрепа Фон дер Лайен опитва да не зависи от евроскептичните формации - Европейските консерватори и реформисти (където са евродепутатите на полската партия "Право и справедливост" и на испанската "Вокс") или "Идентичност и демокрация" (групата на Матео Салвини и Марин Льо Пен), посочва "Паис".

Какво обеща още Фон дер Лайен в двете писма

В писма до две от водещите групи в ЕП вчера тя съобщи, че възнамерява да предложи до 2030 г. ЕС да намали замърсяването с "поне 50 на сто" (днес обеща нулеви емисии до 2050 г.). Тя предвижда ЕС да разполага с бюджет, с който да подкрепя домакинствата в енергийния преход, а бизнесът да насърчаван да разработва чисти технологии със средства от Европейската инвестиционна банка.

Фон дер Лайен съобщава, че ако бъде избрана, поне 13 от еврокомисарите ще бъдат жени, а до 2024 г. жени ще поемат половината ръководни длъжности в комисията. Тя допълва, че желае ЕС да въведе Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие и да приеме законодателство, което обявява за престъпление посегателството над жени.

Предложената за председател на ЕК подкрепя идеята отпускането на средства от новия бюджет на ЕС да бъде съобразено със състоянието на върховенството на закона. Тя предлага всяка година за всички държави от ЕС да бъдат представяни оценки за състоянието на законността.

Лайен обещава ЕК да изработва законопроекти по предложение на мнозинството евродепутати. Тя подкрепя предложението всички страни от ЕС да въведат минимално заплащане на труда, така че работещите да получават достойни приходи според страната, където се трудят. Лайен изразява подкрепа за възможността въпроси от областите на външните работи, енергетиката, защитата на околната среда, социалните и данъчните политики, да се решават в ЕС не с единодушие, а с мнозинство.