Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи днес пред Европейския парламент приоритетите, които ще следва, ако бъде утвърдена на длъжността. Тя отбеляза, че ако бъде избрана, ще бъде първата жена начело на ЕК.

Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС, заяви Лайен, цитирана от БТА. Европа е като любовта - с времето може да не расте, но се задълбочава, добави тя. Лайен се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън, добави тя.

Природа

По нейните думи опазването на природата е първостепенна задача и най-голямата отговорност на нашето време. Лайен предложи до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя.

Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда. Тя отбеляза, че са необходими един трилион евро инвестиции в следващото десетилетие за постигането на посочените цели. Лайен подкрепи въвеждането на данък върху отделянето на въглероден двуокис.

Икономика

Лайен смята за необходимо ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. Тя настоя за премахване на пречките пред капиталовите пазари, както и пазарът да бъде съобразен с обществото.

Това, което искаме да похарчим, първо трябва да спечелим. Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората, изтъкна тя.

Урсула фон дер Лайен по време на изслушването в Европейския парламент

Снимка: AP/БТА

Лайен се обяви за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа.

По нейните думи е необходимо хората, които се трудят със законни договори на пълен работен, да получават достойно възнаграждение навсякъде в ЕС. Според нея синдикатите и работодателите трябва да се договорят за достойна минимална заплата в съответната европейска държава.

Лайен подкрепи идеята на ЕП за утроявяне на средствата във фонда за образование "Еразъм". По нейните думи е необходимо всяко дете в ЕС, заплашено от бедност, да има достъп до основните права - образование и здравеопазване.

Човешки права

Лайен съобщи, че иска половината еврокомисари да бъдат жени. Тя поясни, че ако тази бройка не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари. По нейните думи длъжностите в ЕК ще бъдат разпределени поравно между мъже и жени.

Една от пет жени в ЕС е била жертва на насилие, а 55 на сто от жените са ставали жертва на сексуално посегателство. Ще предложа насилието срещу жени да бъде част от престъпленията по европейското право, ЕС следва да се присъедини към Истанбулската конвенция, заяви тя.

Законност

Лайен посочи, че не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона. ЕК винаги ще бъде независим пазител на договорите, добави тя. В писма до две от водещите групи в ЕП вчера Лайен съобщи, че ще подкрепи въвеждането на годишни доклади за спазването на законността от всички държави в ЕС.

Европейска демокрация

По темата за европейската демокрация г-жа фон дер Лайен обяви провеждането на двугодишна Конференция за Европа от 2020 г., в която гражданите ще поемат водеща и активна роля. Тя също подчерта необходимостта от засилването на системата на водещи кандидати и повторното разглеждане на идеята за транснационалните листи за следващи избори.

Фон дер Лайен също обяви своята пълна подкрепа за правото на инициатива на Европейския парламент, като се ангажира с представянето на законодателно предложение в отговор на всяка резолюция, която е гласувана от мнозинството от членовете на Парламента.

Миграция

Според Лайен е необходимо преговорите по промяната на правилата от Дъблин да бъдат възобновени, за да се възстанови Шенген. Тя отбеляза, че ЕС е длъжен да се спасява корабокрушенците. Трябва да намалим незаконната миграция и да запазим правото на убежище. Трябва да проявяваме съчувствие и да предприемем решителни действия, добави Лайен. Тя настоя Фронтекс да разполага с 10 000 допълнителни служители не до 2027 г., а най-късно 2024 година.

Лайен предложи ЕС да приема външнополитическите си решения не с единодушие, а с мнозинство.

Британските вродепутати по време на изслушването на Урсула фон дер Лайен. Найджъл Фараж (в средата) си пише бележки

Снимка: AP/БТА

Великобритания

Лайен съобщи, че е готова за осигуряването на допълнителна отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС. Постигнатото споразумение с Лондон дава сигурност. Готова съм за допълнителна отсрочка, ако има нужда и основание. При всяко положение Великобритания остава наш съюзник, партньор и приятел, категорична е тя.

Кой ще я подкрепи и кой не 

За да бъде избрана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 374 гласа. Сигурни са само 182 от представителите на Европейската народна партия.

Вотът е насрочен за 19:00 часа българско време, а резултатът се очаква около 21.00 часа.

Групите в Европейския парламент изразиха днес становищата си по предложението Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия.

Изказванията показаха, че Европейската народна партия (ЕНП) ще подкрепи Лайен, социалистите и бившите либерали са по-скоро склонни да гласуват "за", а Зелените, крайната левица и крайната десница изглежда ще бъдат против.

ЕНП отбеляза, че Европа сега трябва да бъде стабилна и изрази надеждата Лайен да получи подкрепа. От групата напомниха, че са подкрепили социалиста Давид Сасоли за председател на Европейския парламент.

Социалистите и демократите отбелязоха, че са проевропейци и ще проявят отговорност. Без да изразяват ясна подкрепа, те заявиха, че не желаят институционална криза.

Групата "Обнови Европа" (либералите) изрази готовност да подкрепи Лайен, като отбеляза, че на плещите на ЕП никога досега не е тежала толкова голяма отговорност.

Зелените, които вече обявиха, че не подкрепят Лайен, поздравиха нейната решимост да осигури равно представителство на жените и мъжете в ЕК, за намаляването на замърсяването, за европейски фонд за безработица.

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че "трябва внимателно да прецени", както и че Лайен "не отговаря на изискванията за длъжността". Според тази група Лайен е дала "празни и неясни" обещания, няма убедително виждане за Европа, представила се е "неубедително".

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) коментираха, че Лайен не дава яснота за намеренията си в областта на върховенството на закона и не уточнява как да бъдат постигнати целите за опазването на природата. ЕКР съобщиха, че ще решат следобед как да гласуват.

Европейската обединена левица откри несъвместимост между собствените си виждания и предложенията на Лайен. Левите настояха за данъчна справедливост и парите за превъоръжаване да се използват за образование. Те заявиха, че няма да подкрепят Лайен.