Европейската комисия ще препоръча утре ЕС да започне преговори за членство с Украйна, след като тя изпълни оставащите условия, казаха двама официални представители на съюза снощи - повече от 20 месеца след като Русия нахлу в съседната страна, предаде Ройтерс.

Комисията ще даде оценка на Украйна в седем области на реформи в доклад, който ще послужи като основа за вземане на ключовото решение на срещата на върха на ЕС другия месец дали да бъдат започнати официални преговори за членство, добавя БТА.

И двамата цитирани официални представители от ЕС заявиха, че препоръката на Комисията означава, че официалните преговори с Украйна и с друга кандидатка за членство - Молдова, може да започнат през следващата година.

Те все пак направиха уговорката, че докладът, който разглежда и напредъка към членство на други страни кандидатки, все още не е готов в окончателния си вид преди официалното му публикуване.

Преговорите за членство обикновено отнемат години, преди кандидатите да успеят да изпълнят подробните правни и икономически критерии за присъединяване. Освен това, в случая с Украйна, Европейския съюз изпитва опасения от приемането на държава, която е във война, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС обаче говорят за геостратегическа необходимост от това. "Консенсусът е ясен", каза високопоставен френски дипломат, добавяйки, че подкрепата за Украйна в ЕС остава "много солидна" и блокът не може да си позволи тя да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа близки контакти Москва, е основен потенциален противник на вземането на решение в полза на Киев през декември, за което се изисква единодушната подкрепа на всички 27 страни членки на блока, отбелязва Ройтерс.