Европейският съюз се готви да изпрати още палатки, одеяла и печки, за да помогне на хората, засегнати от унищожителното земетресение в Турция. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

ЕК също така призовава частния сектор да предостави необходимата подкрепа възможно по-скоро, заяви неин говорител след разговора между двамата лидери.

Механизмът на ЕС за гражданска защита разреши изпращането на 38 спасителни екипа с участието на 1651 души и 106 кучета.

Отделно 12 държави членки на ЕС вече предоставиха 50 000 семейни палатки за зимни условия, 100 000 одеяла и 50 000 печки.

Фон дер Лайен написа в "Туитър", че е поднесла в разговора си с Ердоган съболезнования към народа на Турция за загубените човешки животи и унищоженията.

Междувременно стана известно, че Катар ще изпрати на Турция и Сирия 10 000 контейнера, използвани по време на Световното първенство по футбол, за да бъдат настанени в тях хора, останали без покрив над главата след земетресението.

"Предвид неотложните нужди на Турция и Сирия, решихме да изпратим там контейнери и каравани, като по този начин ще окажем незабавна и необходима подкрепа на населението" на двете страни, заявиха пред Франс прес катарски длъжностни лица, пожелали анонимност.

Днес ще потегли първата пратка контейнери за Турция.

Тези съоръжения бяха използвани през ноември и декември за настаняване на фенове, отишли да гледат мачовете от Мондиала в Катар.

По последни засега потвърдени данни повече от 33 000 са вече жертвите в Турция и в съседна Сирия след земетресенията на 6 февруари с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш.

Турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) съобщи вчера, че броят на жертвите в Турция е нараснал до 29 605. Над 92 600 души са ранените.

Последните налични данни за жертвите в Сирия са за 3575 загинали, допълва ДПА. Съществуват опасения, че могат да бъдат намерени още хиляди жертви. Според оценки на ООН загиналите може да достигнат 50 000, дори и повече.