Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще затвори, "ако е необходимо", двете стратегически военни бази, ползвани от САЩ в Турция.

"Ако е необходимо, можем да закрием (базите) "Инджирлик" и "Кюречик", каза Ердоган в интервю за проправителствената телевизия "А хабер", цитиран от Франс прес и БТА.

Турция редовно заплашва със затварянето на тези бази, когато дипломатическите отношения със САЩ се обтегнат. Покупката на руски ракетни системи С-400 от Турция и военната операция на Анкара в срещу подкрепяни от Вашингтон милиции в Сирия доведоха до напрежение между двете съюзнички от НАТО.

Намиращата се в Южна Турция военновъздушна база "Инджирлик" е използвана от американската авиация за кампанията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия.

В базата "Кюречик" в югоизточната част на страната, пък е разположена радарна система на НАТО.

Заканата на Ердоган този път идва, след като преди дни американският сенат одобри резолюция, която признава масовите убийства на арменци в Османската империя преди век за геноцид. Резолюцията бе блокирана три пъти по искане на Белия дом, но днес бе одобрена единодушно от сенаторите. Тя бе внесена за гласуване в Сената от демократа Робърт Менендес от щата Ню Джърси и републиканеца Тед Крус от щата Тексас. Текстът й гласи, че геноцид на арменци е имало и че за него е отговорна Турция.