Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли като несъстоятелен вариант за провеждане на предсрочни парламентарни избори в Турция през следващата 2020 година, предава БТА.

Твърденията и коментарите за евентуални предсрочни избори през идната година се активизираха на фона на регистрацията на нова политическа партия от бившия премиер и съратник на Ердоган Ахмет Давутоглу през миналата седмица, както и очакванията за създаване на още една опозиционна партия /очаква се това да стане до края на този месец/, също от бивши хора на Ердоган начело с бившия министър на икономиката Али Бабаджан.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия наскоро подсказа, че "е готова за нови избори".

Но турският президент сложи точка върху ширещите се твърдения с изявление, което направи снощи по една от националните телевизии.

"Следващите общи избори ще се проведат през 2023 г. Заедно с президентските избори. Всякакви други варианти са спекулации и невъзможни за реализиране. Подобна опция няма в нашия календар", заяви Ердоган.

Близкият до Ердоган анализатор Алдюлкадир Селви от в. "Хюриет" коментира по този повод, че "и управляващите, и опозиционните депутати в парламента изглежда се успокоиха от думите на Ердоган".