Убийството на Алексей Петров не трябва да се смесва с приемането на България в Шенген, което има своя траектория и ясни правила, заяви говорителката на Комисията Анита Хипер в отговор на въпрос как този случай ще повлияе върху присъединяването на страната ни към пространството за свободно движение.

Засега вето налагат две страни-членки - Нидерландия и Австрия. Нидерландия посочва като мотив организираната престъпност и корупцията у нас.

Хипер припомни, че позицията на Комисията е от дълго време и непроменена. От 12 години твърдим, че България и Румъния са готови за Шенген, подчерта тя.

Хипер изрази очакване тази година Съветът на ЕС да вземе решение, с което двете страни да станат негови пълноправни членки.

По повод убийството на Алексей Павлов, вчера опозицията атакува управляващите, че ни отдалечава от приемането ни в Шенген.

"Как ще ни приемат в Шенген след тези показни убийства, взривове, безпомощно МВР и, въобще, безпомощни правоохранителни институции и безполезни приказки за реформа в съдебната система?", написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук профила си.

Корнелия Нинова също хвърли вината върху управляващите, че ни отдалечават от Шенген.

"Задкулисието, договорките за сфери на влияние, липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа", написа в профила си във Фейсбук соцлидерката.

В началото на септември Нидерландия, която се управлява от служебното правителство на Марк Рюте, трябва да изготви списък с въпроси, които не са спешни за решаване от страната на лалетата. Ако там попадне ветото на страната върху присъединяването ни към Шенген, то вероятно решение в наша полза няма да бъде взето до края на годината.

През септември България очаква чуждестранна мисия с участието на Австрия и Нидерландия, за да се увери в резултатите, които България е постигнала в изпълнение на изискванията за влизане в Шенгенската зона.