Европейската комисия организира донорска конференция за събирането на средства в помощ на разработката на ваксина и лечение срещу COVID -19. Организатори на донорската онлайн конференция са Великобритания, Германия, Италия, Канада, Норвегия, Саудитска Арабия /като председател на Г20/, Франция и Япония.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи при откриването на събитието, че предлага комисията да участва в общия фонд с 1 млрд. евро. Тя изрази увереност, че днес е повратна точка в борбата с новата болест и уточни, че комисията се стреми да бъдат събрани 7,5 млрд. евро. По нейните думи пандемията е напомнила, че личната сигурност е част от общата защита.

В същия ден 7,4 от очакваните 7,5 милиарда евро за фонда за разработка на ваксина и лечение срещу Ковид-19 бяха събрани. 

България  се включи в инициативата със 100 000 евро, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дарителска видеоконференция. По думите на българския премиер криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор от огромен мащаб и солидарност към партньорите. 

"Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19", изтъкна още Бойко Борисов. 

Премиерът Борисов счита, че Европейският съюз трябва да бъде презапасен със защитни облекла, маски, очила, тестове, респиратори, допълнителна апаратура, обучение и квалификация за закрила на медицинските лица.

По време на пресконференцията Фон дер Лайен настоя ваксината, когато бъде открита, да бъде общодостъпна.

По нейните думи следващата обща цел следва да бъде организациите по света, които търсят ваксина, да започнат да съгласуват действията си.

Снимка: Министерски съвет

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че само откриването на лек ще изпрати болестта в историята. Той призова за подкрепа за международните институции, свързани с борбата със заразата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се включи от Ню Йорк с настояване отговорът на пандемията да бъде съгласуван. Призова и лечението и ваксината да бъдат достъпни, като определи търсенето на лек като най-голямото здравно усилие в историята. По неговите думи светът ще има нужда от поне около 40 милиарда евро, за да намери решение срещу заразата.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом се включи от Женева и отбеляза, че в днешната пандемия човечеството е в по-благоприятно положение от всички свои предшественици. Той добави, че днес няколко ваксини срещу Ковид-19 са в изпитание върху хора.

Снимка: БТА/AP

Президентът на Франция Еманюел Макрон говори от Париж, като отбеляза необходимостта мерките срещу пандемията да не пропускат Африка. Той настоя за сътрудничество и съвместни усилия с фармацевтичната промишленост. Макрон настоя ваксината, щом бъде открита, да бъде общодостъпна и да принадлежи на света. Френският президент подкрепи СЗО и съобщи, че Париж увеличава в следващите две години значително вноската си в световната организация.

Германският канцлер Ангела Меркел се включи от Берлин, за да отбележи, че пандемията може да бъде преодоляна само със съвместни усилия. Трябва да търсим нови пътища за ваксина, призова тя.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му подкрепя глобалните усилия за лечение и разработване на ваксина срещу Ковид-19 във видеопослание. "Тази пандемия ни припомни, че макар езиците, религиите ни да се различни, съдбата ни е обща", изтъкна Ердоган. Той посочи, че водена от това разбиране, Турция е предоставила досега подкрепа с медицински материали на 57 страни. Той заяви, че до 23 май Турция ще обяви сумата, която ще предостави в подкрепа на глобалните усилия за разработване на ваксина срещу новия коронавирус. Ердоган подчерта също, че трябва да се гаранатира достъп на целия свят до бъдещата ваксина.

Словения ще отдели 13,76 милиона евро за разработване на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи днес външният министър Анже Логар. "Поздравявам обединяването на усилията за създаване на ефикасна система на диагностика, лечение и на ваксина, достъпни за всички, които се нуждаят", каза той. 

 Норвегия ще отпусне един милиард евро за търсенето на ваксина, обяви днес министър-председателката на кралството Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс и БТА. Норвегия, която не е член на ЕС, е съпредседател на конференцията с авторитета на дългогодишен дарител в глобални здравни инициативи, отбеляза информационната агенция.

"Това е световен проблем, който се нуждае от съвместно решение на страните, най-малкото за дистрибуцията, така че всеки да има достъп до ваксината", каза Сулберг в интервю преди проявата.

Норвежкото дарение ще отиде за Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) - сдружение на частни и публични организации за осигуряването на имунизации по света - като пряко финансиране за периода 2021-2030 г. 

Сулберг изрази съжаление по повод решението на САЩ да спре да внася пари в Световната здравна организация (СЗО) и че техен пратеник не присъства на днешната конференция, в която участват Канада, Япония и Саудитска Арабия. По думите й в период на криза държавите трябва да се обединяват. 

Осло ще дари на СЗО за борба с коронавируса допълнителни 50 милиона евро извън редовната си вноска в организацията. Норвегия вече е обявила, че отпуска 2,2 милиарда крони (215,5 млн. долара) на базираната в Осло Коалиция за епидемична готовност и иновации.

В рамките на ЕС Германия обеща 525 милиона евро, Франция - 500 милиона евро, Италия - 140 милиона. В същото време Канада обяви, че приносът й ще възлиза на 850 милиона долара. Саудитска Арабия ще участва с 500 милиона долара, а Великобритания - с 388 милиона лири (482 милиона долара). Южна Африка обеща 1,3 милиона долара, а Израел - 16 милиона.

Засега обаче не е ясно каква част от обещаните днес средства са нови, отбелязва ДПА.

Събраните днес средства ще бъдат получени предимно от известни международни здравни организации и изследователски мрежи, за да помогнат за възможно най-бързото разработване на ваксина и ефективно лечение, които да бъдат достъпни за всички на приемливи цени.

Възникнаха обаче въпроси как ще се харчат средствата. Организаторите на конференцията трябва да гарантират, че животоспасяващата помощ няма да се разпределя чрез монополи, протекционизъм или едностранни решения на една държава, а в съответствие с медицинските нужди, заяви Марко Алвес от германския клон на Лекари без граници. "За нещастие изпитваме скептицизъм", добави той.

Вчера папа Франциск подкрепи целите на конференцията, припомня ДПА.

Въпреки неотдавн

ашните развития, много изследователи не очакват ваксината да е готова за масова употреба преди догодина.

САЩ критикува

САЩ, които не участват в организираната от ЕС световна виртуална донорска конференция за финансиране на разработването на ваксина и лечение на новия коронавирус, я омаловажиха като една конференция сред много други. Вашингтон обяви, че има намерение да се справя сам, предават БТА и  Франс прес.

"Като световен лидер в чуждестранната помощ срещу COVID-19, ние приветстваме обещанията за допълнително финансиране за борба с тази пандемия", заяви пред медиите високопоставен представител на администрацията на президента Доналд Тръмп.

"Много програми и организации, които ще получат финансова помощ на тази дарителска конференция, вече получават финансиране и значителна подкрепа от САЩ и американския частен сектор", добави той.

Американският представител увери също, че президентът Тръмп, който не крие липсата си на ентусиазъм към многостранни инициативи, е начело на международната координация в борбата срещу епидемията.