Премиерът на Албания Еди Рама, след като пристигна на срещата на върха на ЕС в Брюксел, повтори, че е срамно, че една страна от НАТО, България, "държи като заложници" още две членки, съобщи Макфакс.

Както посочи Рама, София блокира Северна Македония и Албания по европейския им път, в момент, когато на в Европа бушува гореща война, а 26 държави седят тихо и показват своята безпомощност.

Рама каза пред репортери, че това е нов ден в Европа, но не и в България. Той заяви, че Албания знае, че България стои на европейския й път, но няма да промени курса си, че ще продължи да гради Европа у дома.

"Отворени Балкани" е реален отговор на ситуацията, в която продължаваме по пътя на интеграцията, защото нямаме алтернатива, добави той.

На въпрос дали Косово трябва да се присъедини към "Отворените Балкани", Рама каза, че инициативата е отворена за всички. Според него Албания върши своята част, осъществява реформите и ще продължи не само защото Брюксел го изисква, но и защото го изискват бъдещите поколения.

Запитан дали подкрепя кандидатския статут на Украйна, Рама припомни, че Северна Македония е кандидат от 17 години, Албания от осем години и че украинците не трябва да си правят много илюзии.