Двама души бяха убити, а 15 ранени днес в сблъсъци между венецуелската армия и демонстранти в югоизточната част на Венецуела. Протестиращите се опитаха да попречат на военните да блокират път, за да бъде възпрепятствано внасянето на хуманитарна помощ в страната, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената организация Капе Капе.

Жертвите са съпрузи. Те и ранените са от индианската общност Пемон. До сблъсъците се е стигнало в община Гран Сабана близо до границата на Венецуела с Бразилия.

Същевременно бразилски военен самолет, натоварен с хранителни продукти и други провизии кацна днес във военновъздушната база Боа Виста в бразилския щат Рорайма. Щатът се намира на границата с Венецуела, затворена по нареждане на венецуелския президент Николас Мадуро от вчера.

Самолетът излетя от бразилската столица с 23 тона мляко на прах и 500 комплекта продукти за оказване на първа помощ. Вчера друг самолет докара в Боа Виста 51 тона ориз и захар.

Представители на американската Агенция за международно развитие присъстваха на кацането на самолета днес. Продуктите докарани с него - общо 138 тона - ще бъдат складирани в базата до края на деня. После те ще бъдат откарани в Паракаима, граничен град на 215 километра от Боа Виста. Оттам продуктите ще влязат във Венецуела с венецуелски камиони с венецуелски шофьори, каза говорителят на бразилското президентство Отавио Рего Барос.

Същевременно холандският остров Кюрасао предупреди днес, че няма да позволи на хуманитарна помощ за Венецуела да напусне територията му без съгласието на властите в Каракас, предаде Франс прес.

Островът се намира на около 60 километра от венецуелските брегове. Самолет с 50 тона провизии и медикаменти, пратен от венецуелците в САЩ, кацна вчера там.

Венцуелският режим преустанови въздушните връзки с Кюрасао и разпореди затварянето на морската граница.

Междувременно ТАСС съобщи, че група индианци от племето Пемон в петък за заловили генерала от Националната гвардия на Венецуела Хосе Мигел Монтоя недалеч от границата с Бразилия, съобщи в "Туитър" депутатът от опозиционната Национална асамблея на страната Америко де Грация.