Развлекателният гигант Disney обвини губернатора на Флорида Рон ДеСантис, че е организирал "кампания за отмъщение на правителството", и го съди, съобщи Би Би Си.

Това е поредният съдебен иск, който драматично изостря конфронтацията между световноизвестната компания и политика републиканец, един от възможните кандидати на президентските избори през 2024 г.

Правната битка започна миналата година, когато Disney се противопостави на закон, забраняващ обсъждането на сексуалната ориентация или половата идентичност в началните училища.

След което - макар че все още никой не може да каже със сигурност, че "в отговор на това" - властите във Флорида решиха да анулират две споразумения, които даваха на Disney широк контрол върху разширяването на курортен комплекс с площ над 100 кв. км.

Споразуменията бяха анулирани от съвет, назначен от ДеСантис на 26 април. Само няколко минути по-късно Disney подаде иск срещу ДеСантис, неговия петчленен борд на директорите и други щатски служители във федерален съд, като твърди, че това е "умишлена кампания за отмъщение от страна на правителството".

Спорната територия между сенатора и развлекателния гигант беше специален данъчен район, обхващащ тематичния парк "Дисниленд". В него работят 75 000 души и той привлича около 50 милиона туристи годишно.

Районът е създаден през 1967 г. и на практика се е превърнал в автономен район, в който самата компания до голяма степен контролира службите за пожарна и аварийна безопасност, правоприлагането, управлението на отпадъците, производството на електроенергия, сама поддържа пътищата и планира как и къде да се развива.

Въпросните две споразумения се отнасят до изграждането на 14 000 допълнителни хотелски стаи и пети тематичен парк, а също така налагат ограничения върху използването на околния район, например като забраняват изграждането на стриптийз клубове там.

ДеСантис се изказа срещу фактическата независимост на Disney World малко след като компанията, под натиска на своите служители, се противопостави на закон, който активистите нарекоха "Не казвай "гей"". Този закон забранява на учителите в началните училища във Флорида (с деца на възраст от 5 до 12 години) да обсъждат с учениците въпроси, свързани с ЛГБТ, сексуалната ориентация и половата идентичност.

Искът е подаден, след като законодателите във Флорида гласуваха да предадат контрола върху парка на специално назначен съвет. ДеСантис заяви, че не вярва, че е в интерес на щата да даде такива широки правомощия на частна корпорация.

Дисни заяви, че действията на ДеСантис за поемане на контрола върху дейността му застрашават бизнеса му и нарушават конституционните права на компанията, и поиска от съда да отмени решението на губернатора да лиши компанията от контрол върху парка.

В иска Disney заяви, че компанията "съжалява, че се е стигнало дотук, но след като е положила всички възможни усилия за намиране на безрезултатно решение, компанията няма друг избор, освен да заведе този иск, за да защити своите участници, гости и местни партньори за развитие от безмилостната кампания за използване на държавната власт като оръжие срещу Disney в отмъщение за изразяване на политическо мнение". "Такова мнение, което е непопулярно сред някои държавни служители", допълва компанията.