Американският щат Луизиана преизбра за губернатор демократа Джон Бел Едуардс. Така бе нанесен удар на президента републиканец Доналд Тръмп, положил големи усилия в подкрепа за републиканския кандидат за поста, бизнесмена Еди Риспоун, предаде Франс прес.

Луизиана е консервативен щат в южната част на САЩ. Там през 2016 г. на президентските избори Тръмп спечели с 20 процентни пункта преднина. Сега президентът пътува на три пъти до щата, за да подкрепи Риспоун.

Победителят и победеният

Риспоун призна поражението си. Той получи 48,7 процента от гласовете, а досегашният губернатор Джон Бел Едуардс получи 51,3 процента.

"Тази вечер хората от Луизиана избраха да очертаят своя собствен път", каза Едуардс пред множеството свои привърженици в събота, 16 ноември.

"А що се отнася до президента, Бог да благослови сърцето му", добави той, предизвиквайки смях, отбеляза Би Би Си.

53-годишният Джон Бел Едуардс бе избран за първи път за губернатор през 2015 г. и остава единствения избран на този пост представител на демократите в тази историческа крепост на републиканците.

Неговият съперник, Риспоун, обяви себе си за "консервативен аутсайдер" в модела на президента Тръмп и изразходва повече от 12 милиона долара от собствените си пари за предизборната кампания.

Но той избягваше много от традиционните публични събития по време на кампанията и често отбягваше въпроси относно плановете си за намаляване на данъци и конституционна реформа.

"Няма от какво да се срамуваме", каза Риспоун на привържениците, след като разбра за поражението си. "Имахме над 700 000 души в Луизиана, наистина искаме нещо по-добро и нещо различно."

Знакови загуби на Тръмп

В началото на месеца Тръмп понесе друго поражение. Републиканският губернатор на традиционно консервативния щат Кентъки беше победен от опонента си от демократите. Там Тръмп отново беше постигнал голяма победа на президентските избори преди три години.

Пак в началото на ноември демократите за първи път от над 25 години поеха контрола върху двете камари на парламента на щата Вирджиния.

В една силно разделена страна, тези избори бяха възприемани като тест за популярността на Тръмп, четвъртия президент в историята на САЩ, застрашен от импийчмънт.