Американският президент Джо Байдън заявии, че "равенството и демокрацията са подложени на атака в САЩ" и предупреди сънародниците си, че неговият предшественик Доналд Тръмп и привържениците му са екстремистка заплаха за нацията и нейното бъдеще, предават БТА и Асошиейтед прес.

Това е опит на Байдън да постави в нова светлина изборите през ноември като част от битка за душата на нацията, която по думите му, е "делото на моето президентство", отбелязва АП.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Байдън прибегна до излъчвана в най-гледаното телевизионно време реч, произнесена в Залата на независимостта във Филаделфия, за да изтъкне, че Тръмп и съюзниците му, обединени от лозунга "Да направим Америка отново велика", са предизвикателство за системата на държавно управление, за репутацията на страната в чужбина и начина на живот на нейните граждани.

"Доналд Тръмп и MAGA (от "Да направим Америка отново велика"/Make America Great Again) републиканците, които го подкрепят, представляват екстремизъм, който заплашва самите основи на нашата република", заяви Байдън. Той каза, че те "са решени да върнат тази страна назад", "насърчават тоталитарни лидери и разпалват пламъците на политическо насилие".

Явното усилие на Байдън да маргинализира Тръмп и неговите привърженици бележи рязък обрат за президента, който в речта си при встъпването си в длъжност проповядваше желанието си за национално единство. Служители от Белия дом казаха, че речта е отражение на нарастващата загриженост на Байдън от идеологическите предложения на съюзниците на Тръмп и непреклонното отричане на изборните резултати от 2020 г.

Снимка: БТА/АП

В същото време Асошиейтед прес предаде, че пенсиониран полицай от Нюйоркската полиция е получил присъда от 10 години затвор за нападението срещу сградата на Капитолия и използване на метален прът за знаме, за да нападне служител на реда, който се опитвал да удържи тълпа привърженици на Доналд Тръмп, 

Снимка: БТА/АП

Ефективната присъда на Томас Уебстър е най-голямата до момента за общо около 250 души, които вече са наказани за поведението си по време на бунта на 6 януари 2021 г. Предишната най-дълга присъда беше за други двама участници в бунта, осъдени на по 7 години и 3 месеца затвор.

Уебстър, който е ветеран от полицията в Ню Йорк с 20-годишен стаж, е първият подсъдим по дело за щурма на Капитолия, съден за нападение, и първият, представил доводи за самозащита. Съдебното жури отхвърли твърдението на Уебстър, че се защитавал, когато на 6 януари влязъл в схватка с полицай Ноа Ратбън пред сградата на Капитолия и му свалил противогаза.

Снимка: БТА/АП

Окръжният съдия Амит Мехта осъди 56-годишния Уебстър на 10 години зад решетките и три години контролирано поведение извън затвора, като изтъкна, че "освен Ратбън, жертва е била и демокрацията".

Федералната прокуратура беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите обвиняват Уебстър, че "е опозорил демокрацията, която някога почтено е защитавал и на която е служил". Уебстър е бил начело на групата, насочила се срещу полицейските барикади на площад "Кепитъл лоуър плаза". Прокурорите сравниха атаката със средновековна битка, в която нападателите използвали срещу полицаите самоделни гранати и влезли в ръкопашен бой с тях.

Адвокатът на Уебстър каза, че клиентът му е бил повлечен от тълпата, но не е влязъл в Капитолия. Според защитника на подсъдимия множеството е било "ръководено от безскрупулни политици" и други лица, разпространяващи лъжата, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от дотогавашния държавен глава.