Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият водещ съперник от Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, започват изборната година с равен резултат в допитване за предстоящия президентски вот на фона на множество американци, които обаче не изглеждат ентусиазирани от предоставения им избор, сочи публикувано днес социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос.

Само пет дни преди началото на надпреварата в отделните щати, която ще започне в понеделник с гласуването на републиканците в щата Айова, 35 процента от анкетираните в националното допитване са заявили, че ще гласуват за Байдън, като същият процент от респондентите са заявили, че ще дадат гласа си за Тръмп, предават Ройтерс и БТА. 

Близо една трета от анкетираните посочват, че не подкрепят нито един двамата кандидати. Около 13 процента от тях са заявили, че няма да гласуват, 9 процента - че ще подкрепят друг кандидат, а 8 процента - че все още не са сигурни в избора си.

Когато бяха задължени да избират между Байдън и Тръмп, респондентите бяха разделени по равно - по 48 процента подкрепиха всеки от тях.

Проучването също така установи ясен интерес към кандидати извън двамата фаворити, отбелязва Ройтерс.

Активистът срещу ваксините Робърт Ф. Кенеди-младши, потомък на известната политическа династия, който се кандидатира като независим, получи подкрепата на 18 процента от анкетираните, когато бе включен като опция при избора.

Това понижи подкрепата към Байдън в тристранния двубой до 29 процента, а за Тръмп - до 30 процента.

Социологическото проучване, проведено онлайн на случаен принцип сред 4677 пълнолетни граждани на САЩ от цялата страна, без да е фокусирано върху конкретни щати, в които се гласува рано, като Айова и Ню Хемпшър, отбелязва Ройтерс.

Тръмп отново не взе участие в дебат между претенденти за президентската номинация на републиканците 

Междувременно губернаторът на Флорида Рон Десантис и бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли участваха в президентския дебат на републиканците. Двамата кандидати се опитват да се превърнат във водеща алтернатива на Доналд Тръмп само няколко дни преди първите гласувания в кампанията, отбелязва Ройтерс.

Тъй като бившият президент отново отсъстваше от сцената на дебатите, съперниците насочиха по-голямата част от боеприпасите си един срещу друг, а не срещу очевидния лидер в надпреварата.

Тъй като Доналд Тръмп отново отсъстваше от сцената на дебатите, съперниците Рон Десантис и Ники Хейли насочиха по-голямата част от боеприпасите си един срещу друг

Снимка: БТА/AP, Andrew Harnik

Помолени да изложат аргументите си пред избирателите републиканци в Айова, които ще изберат предпочитания от тях кандидат в понеделник, Десантис и Хейли се обвиниха взаимно, че лъжат за постиженията си, предаде БТА. 

"Нямаме нужда от още един мекушав политик, който просто ви казва това, което мисли, че искате да чуете, само за да се опита да получи гласа ви, след това да получи пост и да изпълнява поръчките на спонсорите си", каза Десантис.

В отговор Хейли рекламира уебсайта, който нейната кампания е създала, за да документира десетките според нея лъжи на Десантис.

Бившият президент е подкрепен от 49 процента от републиканците в общонационално проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера, далеч пред Хейли, която заема второ място с 12 процента.

За пети път Тръмп пропусна дебата и вместо това участва в излъчвана в ефира на "Фокс нюз" проява в град Де Мойн, което му осигури платформа в най-гледаното време и приятелска телевизионна аудитория.

Дебатът се проведе само няколко часа след като бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, яростен критик на Тръмп, обяви края на собствената си президентска кампания, след като не получи голяма подкрепа от републиканските избиратели.

Хейли и Десантис отправиха съвсем оскъдни критики към Тръмп по време на първия час на дебата.

Десантис изброи няколко примера за предизборни обещания, които според него Тръмп не е спазил: да накара Мексико да плати за стената по южната граница, да намали корупцията във Вашингтон и да понижи федералния дълг. "Съгласна съм с много от политиките му, но неговият път не е моят път", каза на свой ред Хейли. "Аз нямам желание за отмъщение, нямам вендета, не приемам нещата лично", добави тя.

На своята проява в Де Мойн Тръмп заяви, че знае кой иска да бъде негов вицепрезидент и е склонен да избере някой от конкурентите си за номинацията на партията. Той също така заяви, че не се притеснява, че излизането на Кристи от надпреварата за номинацията ще подсили кандидатурата на Ники Хейли на първичните избори в Ню Хемпшър този месец и добави, че то няма да навреди на неговото представяне в щата.

Крис Кристи, яростен критик на Тръмп, обяви края на собствената си президентска кампания

Снимка: БТА/AP, Robert Bukaty

На обществена проява в Ню Хемпшър самият Кристи заяви, че вече не вижда перспектива за кампанията си и повтори предупрежденията си за това какво ще се случи, ако Тръмп спечели президентските избори. "Ще се уверя, че по никакъв начин няма да дам възможност на Доналд Тръмп някога (да) стане отново президент на Съединените щати и това е по-важно от личните ми амбиции", каза той.

Стратегът на републиканците Джон Фиъри заяви, че отпадането на Кристи може да помогне на Хейли в Ню Хемпшър, където по-късно този месец ще се проведе второто гласуване за номинацията на партията, защото много от избирателите на Кристи вероятно ще преминат към нея. Според него обаче това не важи за останалите щати, които ще гласуват републикански кандидат.

Откакто обяви кандидатурата си през юни, Кристи постоянно гостува по предавания, където отправя остри критики към Тръмп, наричайки го негоден за поста и твърдейки, че той носи морална отговорност за нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Макар че острите критики спечелиха на Кристи известна подкрепа сред републиканците, желаещи да поемат в нова посока, здравата хватка на Тръмп върху най-активните членове на партията доведе до това, че Кристи никога да не се издигне в националните проучвания, отбелязва Ройтерс.