Броят на починалите от коронавирус в Италия се увеличи с 627 души и достигна 4032, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на италианските власти.

Така броят на смъртните случаи в Италия за един ден се увеличи с 18,4 процента - това е най-голямото им увеличение за един ден в Италия от началото на епидемията преди месец.

Италия вчера изпревари Китай по брой на починалите от коронавирус. До днес Италия не беше регистрирала повече от 475 смъртни случая за един ден.

Вижте снимки >>

Общият брой на заразените с коронавирус в страната е вече 47 021. Най-тежко засегната е областта Ломбардия, където заразените са 22 264, а починалите - 2549.

Ломбардия

Снимка: АР/БТА

Армията ще следи за спазване на карантината в Ломбардия

Управителят на италианската област Ломбардия заяви в петък, че правителството се е съгласило да разположи армията в региона си, за да наложи строгото прилагане на карантината срещу епидемията от коронавирус, която продължава да се разраства с бързи темпове.

"Молбата за използване на армията беше приета... и 114 войници ще бъдат разположение в цялата Ломбардия ... все още е твърде малко като бройка, но е нещо положително", каза на пресконференция Атилио Фонтана.

Ломбардия също така поиска от правителството да затегне допълнително вече съществуващите ограничения, които включват затварянето на всички несъществени търговски дейности и забрана за публични събирания.

Без да посочва конкретни цифри Фонтана добави, че заразяването продължава да се разпространява в Ломбардия - италианският регион, регистрирал досега най-голям брой на заразени и смъртни случаи в Италия.

"За съжаление не наблюдаваме промяна в тенденцията в числата, които се увеличават", каза той.

Ломбардия

Снимка: АР/БТА

Ройтерс: В Италия: триаж и лъжи за болните от коронавируса пациенти

Епидемията, която засегна първо северните райони Ломбардия и Венето, постави на колене болничната система и подложи екипите на интензивните отделения на колосално напрежение.

В рамките на три седмици, 1135 души са имали нужда от интензивни грижи в Ломбардия, но в региона има само 800 болинични легла, предназначени за това, според Джакомо Грасели - завеждащ интензивното отделение на болница "Поликлинико" (Policlinico) в Милано, която е отделно от "Сан Денато". Грасели координира работата на всички интензивни екипи в Ломбардия.

Подобни дилеми не са новост в медицинската професия. Когато лекуват пациенти с дихателни затруднения, лекарите от интензивните отделения винаги оценяват шанса им за възстановяване преди да предприемат интубация - инвазивна процедура, която включва поставяне на тръба в устата и надолу в гърлото и дихателния тракт.

Но този голям брой на пациентите означават, че лекарите трябва да избират по-често и по-бързо кой има по-голям шанс за оцеляване - избор, който е особено сложен в католическа страна, която не позволява ефтаназия и където населението, според Евростат, е най-застаряващото в Европа, като един от четири възрастни е на или над 65 години.

"Не сме свикнали с такива драстични решения", казва Реста, 48-годишен анестезиолог.

Италианските лекари казват, че при толкова възрастни пациенти с Covid-19, които проявяват дихателни проблеми, те не могат да дадат шанс на онези, за които има слаба надежда за възстановяване.

Алфредо Визиоли, на 83 години от Кремона, е бил един от тези пациенти. Когато му поставят диагнозата, живее активен живот, у дома с немската си овчарка Олаф, която семейството му е подарило. Грижел се за 79-годишната си съпруга Илеана Скарпанти, която претърпяла инсулт преди две години, казва внучката му Марта Манфреди.

Отначало той има само треска от време на време, но две седмици след като му е поставена диагноза Covid-19, той развива белодробна фиброза - заболяване, в резултат на увредена и наранена тъкан на белите дробове, което затруднява дишането.

Лекарите в болницата в Кремона, град с около 73 000 жители в района на Ломбардия, е трябвало да решат дали да го интубират, за да му помогнат да диша.

"Казаха, че няма смисъл", споделя внучката Манфреди.

Самата Марта отбелязва, че би искала да можеше да държи ръката на дядо си, докато той спи упоен с морфин преди да умре.

Сега Манфреди се притеснява за баба си. Илеана също е заразена с Covid-19 и е в болницата, въпреки че реагира добре на респиратора, който й помага да диша. Никой не е казал на Илеана, че съпругът й е починал.

Координаторът за интензивно лечение в Ломбардия - Грасели посочи, че смята, че досега всички пациенти с разумен шанс да се възстановят и да водят приемаливо качество на живот са били лекувани. "Преди, за някои хора бихме казали "нека им дадем шанс за няколко дни". Сега трябва да бъдем по-строги", добави той.

Този медицински триаж се случва и извън болниците (б.р. процес на разпределение (сортировка) на пациентите, чрез определяне на медицински приоритет, в зависимост от степента на спешност и необходимите на пациента диагностика, лечение или транспорт).

В петък кметът на Фиденца, град съвсем близо до региона на Ломбардия, забрани достъпът до местната болница за 19 часа. Болницата е била пълна с пациенти, които са болни от Covid-19, и болничният персонал е работил в продължение на 21 дни без почивка. Целта на затварянето на болницата била тя да може да продължи да функционира, но това означавало за някои хора "че са починали у дома си", каза кметът Андреа Масари.

Коронавирусът е проникнал в Италия в края на януари

Италиански молекулярни биолози са на мнение, че първите случаи на зараза с новия коронавирус в Италия са се случили още в края на януари, съобщи ТАСС.

"Събраните от нас данни показват, че вирусът SARS-CoV-2 е проникнал на територията на Северна Италия в периода между втората половина на януари и началото на февруари 2020 г., доста преди да бъдат предприети каквито и да е мерки за възпиране на разпространението му. Не може да се изключи още, че вирусът е проникнал в Италия едновременно по няколко маршрута", пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

Молекулярни биолози от университета в Милано и лекари от болница "Луиджи Сако" са стигнали до тези изводи, след като са дешифрирали генома на образци от вируса от телата на първите три жертви на COVID-19 в Ломбардия и са ги сравнили включително и с други образци на коронавируса от различни региони на Европа.

Те установили също, че всички италиански образци на коронавируса са много близки един с друг и приличат на щамовете на коронавируса, изолирани от телата на първите жертви на COVID-19 в Германия в края на януари.

Снимка: АР/БТА

Ако ЕС изостави Италия, тя няма да се изправи на крака

Министърът на икономика и финансите на Франция Брюно Льо Мер предупреди днес, че ако ЕС изостави Италия, тя няма да се изправи на крака и призова страните членки да действат съвместно, за да се справят с кризата с коронавируса, предаде Франс прес.

Ако всеки се грижи само за себе си, ако изоставим някои страни, ако кажем на Италия например да се оправя сама, Европа няма да се изправи на крака, заяви министърът по "Шен енфо". Ако не успеем да действаме заедно, европейският политически проект ще бъде победен от тази криза, добави той, призовавайки ЕС да последва примера на Европейската централна банка (ЕЦБ), която в сряда обяви извънреден план за 750 милиарда евро.

Виждаме, че солидарността в еврозоната се възстановява, че разликите между лихвите намаляват, коментира Льо Мер. На прав път сме и трябва да продължим и в дълогосрочен план да показваме тази европейска солидарност, за да може Европа да излезе по-силна от тази криза, заяви той, без да уточнява мерките, които страните членки трябва да предприемат.

В интервю за в. "Файненшъл таймс", публикувано днес, премиерът на Италия Джузепе Конте беше още по-категоричен. Той поиска ЕС да използва цялата мощ на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) на еврозоната срещу кризата с коронвируса, която няма аналог.

Пътят, който трябва да се следва е да се отворят всички кредитни линии на ЕСМ за всички страни членки, за да им се помогне да се борят срещу последствията от Ковид-19 прие условие че всяка страна действа прозрачно и се отчита как е използвала предоставените ресурси, заяви Конте.

ЕСМ беше създаден през 2012 година по време на дълговата криза в еврозоната.Той предоставя кредити на затруднените страни, а в замяна на това страните - какъвто беше случаят с Гърция - трябва да приложат реформи, припомня АФП.

Монахини раздават храна на нуждаещи се в Рим

Снимка: АР/БТА