Европейската комисия взе решение, че Италия е в нарушение на фискалните правила на ЕС с оглед на растящия държавен дълг, което оправдава стартирането на дисциплинираща процедура спрямо третата по големина икономика в еврозоната, съобщава Ройтерс, на която се позова БНР.

Ако страните-членки на Европейския съюз подкрепят през следващите две седмици оценката на ЕК, изпълнителният орган на ЕС би могъл впоследствие да препоръча започването на наказателна процедура след срещата на европейските финансови министри в началото на юли.

Комисията заяви, че Италия е постигнала ограничен напредък в справянето с икономическите препоръки на ЕС и е отстъпила по отношение на необходимите структурни реформи. "Това може да повлияе отрицателно на потенциала на Италия за растеж", заяви ЕК.

В решението, обявено в изявление на изпълнителния орган на ЕС, се подчертава, че започва "сложен процес", който - ако бъде одобрен от министрите от еврозоната - може да доведе до глоба от над 3 милиарда евро за Италия.

Миналата седмица вицепремиерът Матео Салвини (на снимката) предупреди, че Европейската комисия може да наложи такава глоба на страната му заради повишаващия се дълг и равнището на структурния дефицит, което ЕС възприема като нарушаване на правилата за функциониране на Съюза.

Дълг като ефекта на снежната топка

В писмото на ЕК до управляващите в Рим се посочва, че растящият дълг на Италия оправдава започването на дисциплинарна процедура. Комисията също така предупреждава за увеличаване на италианския дълг в резултат на "ефекта на снежната топка". ЕК смята, че Италия отстъпва от структурните реформи и от пенсионната реформа.

Публичният дълг на Италия нарасна от 131,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 година до 132,2% през 2018-а и според ЕК ще се увеличи до 133,7% през тази до 135,2% през 2020 година в нарушение на правилата на ЕС, които изискват предприемане на мерки за понижаване на нивата на държавния дълг.

Валдис Домбровскис - заместник-председател на Европейската комисия

Снимка: AP/БТА

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че процедурата при прекомерен дълг е задействана, тъй като Италия не се е съобразила с дълговите критерии в рамките на ЕС. Неотдавнашните политики от страна на Рим навредиха на италианската икономика, като нейният растеж почти напълно спря, добави Домбровскис.

От своя страна еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че ЕК е готова да промени своя анализ за евентуална наказателна процедура относно италианския дълг, ако се появят нови данни и ангажименти от управляващите в Рим.

Пиер Московиси - комисар по икономическите въпроси

Снимка: AP/БТА

"Както винаги с всички държави-членки, ние сме готови да разгледаме нови данни, които биха могли да променят този анализ", посочи Московиси на специална пресконференция. "Вратата ми е отворена", каза той и добави, че Италия трябва да покаже пътищата за избягване на дисциплиниращата процедура.

Ще се измъкне ли и този път Рим?

Италия успя да избегне дисциплиниращата мярка в края на миналата година, когато постигна споразумение с ЕК относно бюджета за 2019 година. Комисията първоначално отхвърли проектобюджета с аргумента, че с него няма да се намали огромния италиански държавен дълг.

Това принуди власите в Рим да намалят целевото ниво за дефицита до 2,04% от БВП спрямо първоначално планирания дефицит в размер на 2,4%, но доминиращият партньор в управляващата коалиция - крайно дясната партия "Лига", призовава в последно време за още по-големи бюджетни разходи през 2020-а година.

Италианският вестник "Кориела дела Сера" обаче писа, че лидерът на "Лига" вицепремиерът Матео Салвини и вторият вицепремиер Луиджи ди Майо от движението "5 звезди" са обсъдили в телефонен разговор във вторник вечерта възможността за нарушаване на правилото за бюджетен дефицит на Европейския съюз (дефицит, който да не надвишава 3% от БВП), за да се стимулира слабата италианска икономика.

Ще оставите ли детето си гладно или ...

Друго италианско издание "Република" цитира по-рано част от писмото, което Брюксел е изпратило днес на италианското правителство, в което ЕК иска от Рим да съкрати бюджетните разходи с 3-4 млрд. евро, за да избегне евентуалното налагане на санкции.

"Липсата на разумна бюджетна политика излага страната на шок от загуба на пазарно доверие, с негативно въздействие върху реалната икономика и растеж", цитира писмото изданието.

Матео Салвини призова държавите-членки на ЕС да свикат среща за преразглеждане на фискалните правила на блока, като каза, че именно тези правила са причина за обедняването на италианците и са пречка пред растежа на икономиката.

"Ще направим всичко, за да останем в рамките на установените параметри, но ако детето ви гладува ... какво правите? Оставате в рамките на тези параметри и оставате детето си гладно или преразглеждате параметрите, за да може то да яде? Вашето дете винаги е на първо място", заяви в сряда Салвини, цитиран от Ройтерс и БНР.

Лига vs. 5 звезди

Партия "Лига" и Движение "Пет звезди" (и двамата им лидери) воюват за всичко - от големите инфраструктурни проекти и имиграцията до историческото значение на националните празници и чия е вината за сблъсъка на круизен кораб с кей и с туристическо корабче във Венеция през уикенда, отбеляза Франс прес вчера.

Враждата им се задълбочи след европейските избори миналия месец.

Снощи обаче двамата вицепремиери - Луиджи ди Майо и Матео Салвини, постигнаха споразумение да работят заедно в интереса на политическата стабилност. Това съобщи Ди Майо, след телефонен разговор с колегата си Салвини.