Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037 души, а над 1200 са ранени, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на мароканското вътрешно министерство по държавната телевизия.

Земният трус с магнитуд 7,2 разтресе снощи планинската верига Висок Атлас. Земетресението срути исторически сгради в Маракеш, а жителите на големите градове бяха принудени да напуснат домовете си след най-смъртоносния трус в страната от повече от шест десетилетия.

В селището Амизмиз, разположено недалече от епицентъра на земния трес, спасителните екипи претърсваха разрушените къщи с голи ръце.

Около 20 мъже, сред които пожарникари и военнослужещи, се опитваха да отстранят отломките от руините на къща в селището, между които се виждаха парчета от килим и мебели, стърчащи от пролуките под рухналите бетонни подове.

Земният трус бе усетен чак в автономната област Андалусия в Южна Испания, съобщи испанската телевизия Ер Те Ве Е. Кадри от улични камери в град Маракеш показват момента, в който земята започва да се тресе и хората се оглеждат и се втурват да се скрият в някоя алея, а след това бягат, докато около тях се сипят прах и отломки.

В Маракеш, където има потвърдени 13 жертви, жителите прекараха нощта на открито, страхувайки се да се приберат по домовете си. Има щети по сградите в стария град, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Паднало е също и минарето на джамия на площад в центъра на старата част на Маракеш.

Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 1960 г. насам, когато имаше най-малко 12 000 жертви по данни на американската геоложка служба. Според експерти това е необичайно силен земен трус за този регион. Турция, където мощните земетресения през февруари отнеха живота на повече от 50 000 души, обяви, че е готова да помогне на Мароко да се справи с последствията.

Земетресението в Мароко стана малко преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, планирани в град Маракеш за началото на следващия месец.

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко преди две години, днес заяви, че ще отвори въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети до Мароко, предаде Ройтерс.

Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Мароко през 2021 г., позовавайки се на "враждебни действия". Алжирският президент Абделмаджид Тебун заяви по-рано тази година, че отношенията между северноафриканските съседи са достигнали "точка, от която няма връщане назад".

В изявление по повод земетресението в Мароко канцеларията на президента на Алжир заяви че страната е готова да предостави хуманитарна помощ и да предложи всичките си материални и човешки ресурси в знак на солидарност с братския марокански народ, ако Мароко поиска такава помощ.