Стратегическият интерес към Африка продължава да расте. В рамките на няколко часа стана ясно, че в бунтовния Нигер вече работят руски военни инструктори, а украинските дипломати вече са с официални офиси в Кот Д'Ивоар и в ДР Конго.

Световните агенции първо се позоваха на съобщение на нигерската държавна телевизия. Според него руските инструктори не само са пристигнали в страната, а и заедно с тях е дошла и първа доставка на военни материали в рамките на ново сътрудничество в областта на сигурността между Ниамей и Москва.

"Присъствахме в сряда, на 10 април, на пристигането в Ниамей на самолет "Илюшин - 76", голям руски военно-транспортен самолет, превозващ военен материал последно поколение с военни инструктори от руското министерство на отбраната", обяви държавната телевизия "Теле Сахел".

Русия ще инсталира в Нигер система за противовъздушна отбрана, способна да осигурява пълен контрол на нигерското въздушно пространство, допълва още телевизията и показва кадри, заснети през нощта на пристигащ руски самолет на летището в Ниамей.

Броят на руските военни инструктори не се съобщава. Те ще съдействат за качествена подготовка на нигерските военни, за да използват гореспоменатата система, посочва телевизията.

"Тук сме, за да обучаваме армията на Нигер и да й помагаме да използва военния материал, който пристигна", казва един от инструкторите. "Тук сме, за да развиваме военното сътрудничество между Нигер и Русия", допълва той.

На 26 март лидерът на нигерската хунта, генерал Абдурахман Тиани говори по телефона с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха засилване на сътрудничеството в областта на сигурността. В средата на март Нигер обяви, че слага край на споразумението за военно сътрудничество със САЩ, като постави под въпрос присъствието на над 1000 американски военни в страната.

Нигер, подобно на Мали и Буркина Фасо, има проблеми джихадистко насилие от години, извършвано от групи, свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава". В тези три страни гражданските правителства бяха свалени с военни преврати от 2020 г. насам.

В допълнение трите френски колонии обърнаха гръб на Париж и се сближиха икономически и военно с нови партньори, сред които и Русия, преди да сформират Съюз на държавите от Сахел с цел да създадат федерация. През декември руска делегация посети Ниамей за дискусии в областта на отбраната и тогава двете страни подписаха споразумение за засилване на военното сътрудничество.

В същото време Франс прес предаде, че и Киев не е безразличен към Африка, като Украйна е оътрила посолства в Кот Д'Ивоар и в Демократична република Конго. На церемонията в сряда и в четвъртък присъства украинският заместник външен министър Максим Субх. Откриването на дипломатическите мисии става в контекст, в който Украйна се опитва да парира на руското влияние в Африка

При откриването на посолствата украинският дипломат заяви, че става дума за отгръщане на нова страница в двустранните отношения и в отношенията на Украйна с Африка.

В опит да се противопостави на влиянието на Русия и да възроди връзките си с Африка Украйна предвижда откриването на няколко посолства на континента. От началото на руската инвазия в Украйна украинският външен министър Дмитро Кулеба посети на няколко пъти континента, за да се опита да привлече подкрепа за Киев срещу Москва.

Сега заместник външният министър ще посети в идните седмици Гана, Мозамбик, Руанда и Ботсвана, за да открие официално посолства на Украйна и там.