Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви вчера своя екип за комуникации в Белия дом, съставен изцяло от жени и който неговият антураж определи като безпрецедентен в историята на страната, съобщиха световните агенции.

Сред седемте назначения фигурира Джен Саки, бивш директор на комуникациите при администрацията на Обама-Байдън, която ще заеме поста на прессекретар на Белия дом.

Първи заместник-прессекретар ще стане Карин Жан-Пиер.

Кейт Бедингфийлд, заместник-директор на кампанията на Байдън, е назначена за директор на комуникациите в Белия дом. Тя беше директор на комуникациите на Байдън, когато той беше вицепрезидент.

Ашли Етиен ще стане директор на комуникациите на вицепрезидента Камала Харис, а Симон Сандърс - съветничка и говорителка на Харис.

За директор на комуникациите на бъдещата първа дама Джил Байдън е назначена Елизабет Александър.

Тези назначения не се нуждаят от потвърждение от Сената, за разлика от повечето от постовете в кабинета, отбелязва Франс прес. Неотдавна Джо Байдън представи ключовите личности в бъдещия си екип, като в него са Линда Томас-Грийнфийлд - номинирана за постоянен представител на САЩ в ООН, Аврил Хейнс - номинирана за директор на националното разузнаване и първата жена на този пост. Можем да добавим и Джанет Йелън, бивш ръководител на Федералния резерв, която Байдън номинира за финансов министър. А Нийра Танден, президент на Центъра за американски прогрес, ще заеме поста директор на Службата за управление и бюджет в Белия дом.

Междувременно още един оспорван щат прибави гласове към досега спечелените от от Байдън. Повторното преброяване в щата Уисконсин, което приключи вчера, потвърди победата на Джо Байдън. Тръмп заяви, че ще оспори резултата от преброяването в съда още преди то да приключи.

Адвокатите на Тръмп миналата седмица подадоха иск за повторно преброяване на бюлетините в два окръга на щата Уисконсин - Милуоки и Дейн. Преди това щабът на президента преведе три милиона долара на властите на Уисконсин за повторното преброяване в двата окръга. Крайните резултатите показаха, че Байдън е получил 20 600 гласа повече от Тръмп, което му осигурява подкрепата на десетимата електори от щата.

"Повторното преброяване на гласовете в Уисконсин нямаше за цел да открие грешки в преброяването, а да бъдат открити хора, които са гласували незаконно", написа в събота Тръмп в Туитър. Той добави, че случаят ще бъде внесен в съда в понеделник или в сряда.

Крайният срок за сертифициране на вота е вторник. То ще бъде извършено от председателя демократ на избирателната комисия на Уисконсин, която е двупартийна, отбелязва АП.