Ограничено нахлуване на Русия в Украйна може да доведе до по-мека реакция от страна на САЩ, отколкото пълномащабно нашествие. Това заяви снощи президентът на САЩ Джо Байдън на пресконференция по случай навършването на една година от встъпването си в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

По-късно той уточни, че под "ограничено нахлуване" е имал предвид невоенни действия като кибератаки, но думите му предизвикаха критики у дома, че не е достатъчно твърд към Русия.

"Президентът Байдън на практика даде на Путин зелена светлина да нахлуе в Украйна с дрънкането си за предполагаемата незначителност на едно "ограничено нахлуване", каза сенаторът републиканец Бен Сас.

Говорителката на Белия дом Джен Саки посочи в по-късно изявление, че в случая не е задължително да става дума за танкове и войски.

"Президентът Байдън също така знае от дългия си опит че руснаците имат обширен набор от средства за агресия, които не стигат до военни действия, включително кибератаки и паравоенни тактики. И той заяви днес, че тези прояви на руска агресия ще получат решителен, реципрочен и единен отговор", отбеляза тя.

На пресконференцията Байдън изрази предположение, че руският президент Владимир Путин може да предприеме по-нататъшни действия спрямо Украйна, но не иска да стига до открита война. Той заплаши Русия, че ще плати скъпо, ако започне нашествие в Украйна.

Точно една година след като Байдън зае президентския пост, мнозинството американци не одобряват действията му на фона на неспиращата пандемия и нарастващата инфлация, показва проучване на Центъра за изследване на обществените отношения Aсошиейтед прес-НОРК. Само 43 на сто от американците подкрепят президента си, срещу 56 на сто, които са недоволни от мандата му. Едва 28 на сто от анкетираните искат той да се кандидатира за преизбиране, включително 48 на сто от демократите. Проучването е било проведено от 13 до 18 януари.

Кремъл отговори: Заплахите само дестабилизират ситуацията

Кремъл заяви днес, че предупреждението на американския президент Джо Байдън за възможни катастрофални последици за Русия няма да помогне за намаляване на напрежението около Украйна и може да дестабилизира ситуацията още повече, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза това по повод вчерашното твърдение на Байдън, че Русия ще предприеме действия срещу Украйна и Москва ще плати си скъпо при евентуално широкомащабно нашествие.

Песков каза пред журналисти, че през последния месец Русия е получавала и други подобни заплахи. "Считаме, че те по никакъв начин не допринасят за намаляване на напрежението, което се появи в Европа, и освен това всички тези изявления могат да допринесат за дестабилизиране на ситуацията", каза той.

Москва се опасява, че заплахите със санкции от страна на САЩ могат да подтикнат Киев да се опита да реши със сила продължаващия вече 8 години конфликт с проруските сепаратисти, въпреки че Украйна многократно отрича това, допълни Песков.

Говорителят на Кремъл отказа да коментира внесеното в парламента от група депутати предложение да се отправи искане към президента Путин двата сепаратистки проруски региона в Източна Украйна да бъдат признати за независими държави.

Предложението вероятно ще се тълкува от Запада като част от руската кампания за натиск, но Песков заяви, че това е инициатива от страна на депутати, която все още предстои да бъде гласувана и поради това не може да я коментира.