Американският президент Джо Байдън покани своя украински колега Володимир Зеленски в Белия дом, обяви днес неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, предаде Франс прес.

По време на телефонен разговор Байдън е казал на Зеленски, че подкрепя "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна, каза Съливан, няколко дни преди срещата на върха между американския президент и руския държавен глава Владимир Путин, насрочена за 16 юни в Женева.

Съливан добави, че Байдън чака с нетърпение да приеме Зеленски в Белия дом това лято.

Благодаря на Джо Байдън за поканата, написа от своя страна украинският държавен глава в "Туитър". Володимир Зеленски подчерта, че очаква с нетърпения тази среща, за да обсъди "пътя за разширяване на стратегическото сътрудничество между Украйна и САЩ".

Срещата на Путин и Байдън ще се състои на фона на остри разногласия по редица въпроси, включително намеса в избори, човешките права и Украйна.

През април в първия си телефонен разговор със Зеленски, след като встъпи в длъжност, Байдън изрази "непоклатимата си подкрепа" за Украйна, докато Русия струпваше войски на източната й граница, което разтревожи Киев и западните му поддръжници.

Вашингтон е най-мощният съюзник на Украйна, откакто през 2014 г. Русия анексира Крим, макар че Киев беше смутен от решението на правителството на Байдън да отмени санкциите срещу компанията, стояща зад руския газопровод "Северен поток 2".

Зеленски заяви в интервю за американския новинарски портал "Аксиос" от миналата седмица, че е "изненадан" и "разочарован" от решението.

Украйна освен това се надяваше, че западните й съюзници ще възобновят усилията за приемането й в НАТО след противопоставянето по границата с Русия, и беше разочарована, че не е поканена на срещата на върха на алианса този месец.