Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви днес няколко назначения в бъдещия си здравен екип, ключови постове в разгара на пандемията от коронавирус, включително главния прокурор на щата Калифорния Хавиер Бесера, за министър на здравеопазването, предаде Франс прес.

Ако бъде утвърден от Сената, 62-годишният Бесера ще бъде първият латинос начело на ведомството.

Избиран в продължение на повече от две десетилетия в камарата на представителите, Бесера енергично защитаваше реформата на Барак Обама в здравното осигуряване, както и програмата DACA (ДАКА), приета, за да защитава стотици хиляди млади мигранти от депортиране.

При управлението на президента Доналд Тръмп юристът Бесера енергично атакуваше по съдебен път решенията на републиканското правителство.

Байдън потвърди също, че ще назначи уважавания д-р Антъни Фаучи, който и сега е член на здравния екип на Белия дом, за свой главен съветник за кризата с Ковид-19.

Фаучи е човек, който действа успокояващо на американците от началото на пандемията, свикнал е с телевизионни участия, при които неуморно повтаря колко е важно всеки да спазва предпазни мерки. Успоредно с това той ще запази поста си на директор на института по заразни болести.

Избраният за президент обяви, че ще назначи жена - Рашел Валенски - начело на Центровете за превенция и борба с болестите, които са на първа линия в битката срещу коронавируса.

Този екип от ползващи се с доверие опитни ръководители ще внесе най-висша степен на почтеност, научна стриктност и опит в управлението на кризи, за да се справи с едно от най-големите предизвикателства, пред които Америка се е изправяла: поставянето на пандемията под контрол, посочи в изявление Байдън.

Всички тези назначения ще трябва да бъдат потвърдени от Сената, а дали републиканците или демократите ще имат мнозинство в него ще се разбере през януари, след частични избори.

Байдън беше обещал кабинет, който отразява многообразието на американското население. Той вече назначи Алехандро Майоркас за министър на вътрешната сигурност, който, ако бъде утвърден, ще е и първият представител на латиноамериканската общност на този пост.

Байдън обяви и състава на бъдещия си икономически екип, като начело на финансовото министерство ще е Джанет Йелън - бивш председател на Управлението за федерален резерв. Байдън огласи и постове във външнополитическата сфера - неговият избор за първи дипломат на САЩ е Антъни Блинкън.

Обявен е и целият състав на екипа по комуникации в Белия дом, припомня АФП.