От полунощ Австрия официално е в локдаун - радикална мярка, която през уикенда предизвика гняв в алпийската страна, както и в Белгия и Нидерландия, където връщането на ограниченията срещу Covid-19 доведе до сблъсъци.

Вижте снимки

Виена пак се превърна в мъртъв град. Магазини, ресторанти, коледни базари, концертни зали и фризьорски салони затвориха врати - с изключение на училищата, столицата и останалата част от страната се събудиха днес всред тишина.

Откакто им бяха предоставени възможно най-много ваксини, никоя страна от ЕС не бе дръзнала да прекрачи тази граница.

Също като при предишните карантини на 8,9 милиона австрийци е наложена забрана да излизат, освен за покупки, спортни занимания или посещение при лекар.

Снимка: БТА/AP

Разрешено им е освен това да ходят на работа и да карат децата на училище, но властите приканиха да ги оставят вкъщи.

Ресторантите и повечето магазини са затворени, а по-големите събития са отменени. 

Снимка: БТА/AP

Канцлерът Александър Шаленберг обяви в петък, че Австрия ще въведе задължителна ваксинация от 1 февруари. Подробности за тази мярка засега не се съобщават.

В публикувано интервю във в."Курир" Шаленберг каза, че е тъжно правителството да прибягва до задължителна имунизация, за да гарантира, че достатъчен брой хора ще бъдат ваксинирани.

Малко под 66 процента от 8,9-милионното население на Австрия са ваксинирани срещу коронавирус - един от най-ниските показатели в Западна Европа.

Снимка: БТА/AP

Шаленберг изрази надежда следващото лято вече да не е необходим локдаун и определи като трудно решението мярката да важи и за ваксинираните.

"Свободите на хората трябва отново да бъдат ограничени, но повярвайте ми, трудно ми е да го приема", обобщи австрийският канцлер.