Австралийската полиция арестува нападател, намушкал жена с голям кухненски нож, крещейки "Аллах акбар" по улиците на Сидни.

Младият мъж се опитал да атакува и други хора в центъра на най-големия австралийски град. 41-годишната ранена жена е откарана в болница и е в стабилно състояние, тъй като, за щастие, нападателят не могъл да й нанесе сериозни травми, уточниха властите.

Снимка: AP/БТА

На разпространени от австралийски медии кадри се вижда как мъжът размахва нож и крещи арабския израз "Аллах акбар" (Бог е най-велик), като в същото време приканва полицаите: "Застреляйте ме!". Според очевидци той скочил върху капака на кола, но след като тя потеглила, той паднал на земята и бил обезвреден от минувачи.

По време на операцията по задържането на мъжа властите отцепиха центъра на Сидни.

Снимка: AP/БТА

Според полицията опасността за обществената сигурност е отминала. Оттам съобщиха още, че мъжат е имал психични проблеми и е известен на полицията с по-ранни прояви, затоав към момента е не може да се говори за терористичен акт.

Разследващите в австралийския щат Нов Южен Уелс обаче заявиха, че най-вароятно нападението има връзка със смъртта на друга жена, чието тяло било намерено в центъра на Сидни. Жертвата е на 21 години.

Подозира се, че нападателят, чиято самоличност засега не се съобщава, е избягал от психиатрична болница.

Снимка: AP/БТА