Порноактрисата Сторми Даниълс даде свидетелски показания в продължение на около седем часа и половина в рамките на два дни по делото за "пари срещу мълчание" срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Тя бе попитана от адвокатите на Тръмп защо е приела 130 000 долара, за да запази мълчание за предполагаемия си сексуален контакт с него през 2006 г., вместо да го направи публично достояние, посочва АП.

"Защо не го направихте?", попита Сюзън Нешелс, адвокатката на Тръмп, като се поинтересува защо Даниълс не е организирала пресконференция, както беше планирала, за да разкаже пред журналисти за срещата ѝ с Тръмп през 2006 г., която той отрича да се е случила.

"Защото нямаше кога да разкажа историята си", отговори Даниълс. Преговорите са се провели в последните седмици на президентската кампания през 2016 г. - ключов момент в делото срещу Тръмп. Прокурорите твърдят, че той и неговите сътрудници са се хванали за тези потенциално вредни за имиджа му истории и са опитали те да повлияят на резултатите от изборите през ноември. Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

Даниълс даде вчера новите си свидетелски показания, като избягваше визуален контакт с бившия американски президент. Адвокатите на Тръмп се опитаха да представят порноактрисата като човек, който лъже и изнудва, опитвайки се да съсипе имиджа на подсъдимия, след като е извлякла пари и слава от историята си за него.

Даниълс беше призована във вторник за първи път като свидетел и описа изключително подробно случилото се според нея през 2006 г., когато се е срещнала с Тръмп. АП описва, че бившият президент, който и сега е кандидат за Белия дом, се е мръщел и е клател глава по повод по-голямата част от казаното от Даниълс за предполагаемата им среща със секс. Това е станало,, след като двамата се запознали на голф излет на знаменитости на езерото Тахо, финансиран и от студиото за филми за възрастни, в което тя е работила.

По-рано тази седмица Сторми свидетелства, че макар да не е била физически заплашена, е усетила "дисбаланс между силите", когато Тръмп в хотелската си стая е застанал между нея и вратата и ѝ е предложил сделка.

Що се отнася до това дали се е почувствала принудена да прави секс с него, днес тя отново заяви, че той нито я е дрогирал, нито я е заплашвал физически. "Моята собствена несигурност в този момент ми попречи да кажа "Не", каза тя. Докато Нешелс продължаваше да сравнява казаното от Даниълс под клетва с предишните ѝ показания, свидетелката настояваше, че историята ѝ не се е променила.

Според обвинението през последните седмици на републиканската президентска кампания на Тръмп през 2016 г. неговият тогавашен адвокат и личен фиксър Майкъл Коен е платил на Сторми Даниелс 130 000 долара, за да мълчи за това, което тя описва като неловка и неочаквана сексуална среща с Тръмп по време на голф излета край Тахо през 2006 г.

През 2018 г. Коен се призна за виновен за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания, свързани с плащанията, и излежа повече от година в затвора - като федералните прокурори заявиха, че е действал по указание на Тръмп. Бившият президент не се признава за виновен по обвиненията във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащането, и отрича да е правил секс с Даниелс.

В деня, в който съдът изслуша бившата порноактриса, процесът срещу Тръмп във Флорида по обвинения в незаконно съхраняване на класифицирани документи в резиденцията му "Мар-а-Лаго" след напускането на поста, който трябваше да започне на 20 май, беше отложен за неопределено време от федерален съдия.