Президентът на Украйна Владимир Зеленски възложи на правителството да изготви законопроект за опростена процедура за получаване на украински паспорт от руски граждани, които са преследвани по политически убеждения.

Съответният указ е публикуван на официалната интернет страница на държавния глава на страната, предава TACC.

"Спешно да се разработи проектозакон, насочен към опростяване на процедурата за придобиване на украинско гражданство от граждани на Руската федерация, които са преследвани по политически причини", се казва в текста на документа.

Според указа, опростена процедура ще се прилага и за чужденци и лица без гражданство, които "са взели участие в прилагането на мерки за гарантиране на националната сигурност и отбрана на Украйна".

Реакцията на Украйна идва в отговор на действията на президента на Русия Владимир Путин, който предостави допълнителни улеснения за граждани на Украйна да получават руско гражданство по съкратената процедура.

Както е известно, в края на април държавният глава на Руската федерация издаде указ, с който предоставя правото на жители на "отделни райони" от Донецката и Луганската области да получат руски паспорти по бърза процедура.

След това президентът с нов указ премахна израза "отделни райони" като по този начин даде възможност руски паспорти бързо да вземат и жителите на райони, които са под контрола на Киев (тоест извън самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики), както и на украинци, живеещи в Русия.