Въоръжено нападение беше извършено срещу азербайджанското посолство в Техеран. Убит е началникът на охраната, а двама негови колеги са ранени. Това съобщи външното министерство в Баку.

"Нападателят проби охраната и застреля началника ѝ с автомат "Калашников", заяви ведомството.

Двамата ранени охранители са в "задоволително състояние". Случаят се разследва, посочи министерството, без да добави повече подробности.

Нападателят е арестуван, съобщи агенция Тасним, като се позова на началника на полицията.

По думите му мъжът е влязъл в сградата на мисията с двете си деца. На разпитa той е посочил като мотив лични и семейни проблеми.

От Баку публикуваха видеозапис от охранителни камери, на който не се виждат деца.

"Не смятаме, че нападението е резултат от лични проблеми на нападателя", обявиха от външното министерство на Азербайджан.

Азербайджанският президент Илхам Алиев осъди нападението и го определи като терористичен акт.

"Решително осъждам терористичния акт, извършен днес срещу нашето посолство в Техеран", написа азербайджанският лидер в Туитър. "Настояваме за възможно най-бързо разследване на този терористичен акт и за наказание за терористите. Терористичните атаки срещу дипломатически представителства са недопустими!"

"Атаката срещу посолството ни в Иран е продължение на неуспешния опит за саботаж, целящ отслабване на позициите на Азербайджан и обтягане на отношенията със съседите. Смятам, че иранската страна не трябва да се задоволява с изявлението, осъждащо грозното нападение над нашето посолство, и трябва да предприеме решителни стъпки възможно най-скоро", заяви и депутатът Бахруз Махарамов в изявление пред националната азербаджанска агенция "АЗЕРТАДЖ".

Отношенията между Иран и Азербайджан са обтегнати през последните години, като от двете страни на границата се провеждат военни учения. Анализатори посочват, че опасенията на Иран са се повишили, отакто Азербайджан придоби територия при войната с Армения за размирния регион Нагорни Карабах през 2020-а година, както и заради близките отношения между Баку и Анкара. Азербайджан е тесен съюзник на Турция, исторически съперник на Иран. Техеран се опасява освен това, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуално нападение срещу Иран от страна на Израел, основния оръжеен доставчик на Баку.