Бахамската полиция е арестувала основателя на сриналата се платформа за криптовалута FTX Сам Банкман-Фрийд, съобщава главният прокурор на държавата, цитиран от Би Би Си.

След като крахът на FTX разтърси из основи криптопазара, Банкман-Фрийд трябва да се яви днес пред магистратския съд в столицата на Карибите - Насау.

Той е задържан за финансови престъпления срещу законите в САЩ и Бахамските острови, съобщиха от полицията.

Банкман-Фрийд ще бъде държан в ареста "съгласно Закона за екстрадицията на нашата нация", се казва в изявление на главния прокурор на Бахамските острови.

"По-рано тази вечер бахамските власти арестуваха Самуел Банкман-Фрийд по искане на правителството на САЩ, въз основа на обвинителен акт, внесен от SDNY. Очакваме обвинителния акт сутринта", написаха в Twitter от кабинета на американския прокурор в Манхатън.

Регулаторите на Wall Street също съобщиха, че ще предприемат действия срещу арестувания.

Миналия месец FTX обяви фалит в САЩ, след което множество нейни потребители останаха без възможност да изтеглят средствата си. Платформата дължи на своите 50 най-големи кредитори почти 3,1 милиарда долара.

Все още не е ясно колко от вложилите средства в платформата ще могат да си ги възстановят в края на процедурата по несъстоятелност, но експертите смятат, че това няма да се случи за много от потърпевшите.

Банкман-Фрийд беше смятан за младата версия на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет и неотдавна, в края на октомври, нетните му притежания бяха оценени на 15 милиарда долара.

Той стана известен във Вашингтон като политически донор, за който се предполагаше, че подкрепя превенцията от пандемията и подобреното крипторегулиране.