Най-малко 13 души са убити в Ирак при нова вълна от протести в южния град Насирия. Силите за сигурност откриха огън и използваха сълзотворен газ в четвъртък, 28 ноември, за да прочистят две ключови позиции - два моста, блокирани от протестиращите. Други 70 души са ранени, някои от които са в критично състояние.

Нова вълна на протести и насилие

Иракчаните излязоха по улиците с искания за повече работни места, прекратяване на корупцията и по-добро качество на обществените услуги.

Протестиращи хвърлят камъни по полицията при антиправителствен протест в Багдад, 28 ноември

Снимка: AP/БТА

В същото време иракската армия обяви, че създава военни "кризисни клетки", за да потуши размириците. Военното командване заяви, че е създадено спешно звено, което да "налага сигурност и да възстанови реда".

"По нареждане на главнокомандващия на въоръжените сили, премиера Адел Абдел Махди, в това звено са назначени някои военни командири, които да ръководят и контролират всички сили за сигурност и военни и да подпомагат губернаторите в тяхната мисия", се казва в изявление, което Би Би Си цитира.

Те загинали при сблъсъци, след като силите на реда опитали да си върнат контрола над две ключови позиции в южния иракски град. Ранени били петдесетина демонстранти, няколко от които са в критично състояние.

В Насирия е въведен полицейски час.

От 1 октомври иракчаните протестират в столицата и в други градове, за да настояват за смяна на властта в Багдад. Те обвиняват иракските власти в корупция, но критикуват също и нарастващото иранско влияние в иракските държавни дела, което непрекъснато нараства след инвазията, водена от САЩ, която свали Саддам Хюсеин през 2003 г. Протестиращите искат да свалят правителството, което смятат за хронично корумпирано и подкрепяно от Техеран.

В протестите досега загинаха най-малко 350 души.

Изгорялото иранско консулство в Наджаф

Снимка: AP/БТА

Какво се случи в свещения град: взрив на антииранските настроения

Антиправителствени демонстранти опожариха снощи консулството на Иран в свещения град Наджаф, в Южен Ирак, предадоха световните агенции. Наджаф се смята за третия най-свещен град за мюсюлманите след Мека и Медина, а най-известната и посещавана сграда в него е Мешед Али (Гробницата на имам Али).

Иранският персонал в консулството е успял да избяга през задната врата и е невредим.

Протестиращите, подпалили иранското консулство, скандираха скандираха "Иран вън" и "Победа за Ирак". Повечето от демонстрантите бяха безработни младежи шиити, които искат смяна на целия политически елит.

Един демонстрант загина, 35 бяха ранени, след като полицията използва бойни патрони, за да попречи на множеството да влезе в сградата, съобщи АП, цитирайки полицейски източник, на която се позова БТА.

Иранското знаме е било свалено и заменено с иракско.

Подпалването на консулството доведе до ескалация на насилието в Ирак и е най-силната проява на антииранските настроения до момента.

Техеран поиска от Ирак да вземе решителни мерки срещу "агресорите", подпалили консулството му в южния иракски град Наджаф. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави осъди нападението и "поиска решителни, ефикасни и отговорни действия". "Иран изрази официално отвращението си пред иракския посланик в Техеран", съобщи той.

Иранското консулство в другия свещен град Кербала вече стана мишена на гнева на протестиращите в началото на месеца. Там обаче иракските сили за сигурност предприеха мерки, което доведе до смъртта на четирима души.

Полицейски час бе въведен и в Наджаф. Улиците там са сравнително пусти, магазини и правителствените учреждения са затворени.

По време на последната война в Ирак градът беше арена на ожесточени битки между коалиционните сили и армията на Махди, командвана от Муктада Садър. По време на двете обсади през април и август 2004 г. загинаха десетки американски военнослужещи, а стотици бяха ранени. Предполага се, че при двете атаки са загинали стотици от бунтовниците от армията на пророка Махди.

Спомен за ирано-иракската война

Преди почти 40 г. - на 22 септември 1980 г., започна ирано-иракската война. Тогава иракската армия нахлу в иранската провинция Хузестан. Войната се води в продължение на осем години, и това струва на двете страни милиони жертви и милиарди долари. Този военен конфликт е един от най-стратегическите в по-новата история, защото обхваща водещи производители на петрол и регион, в който са разположени повече от половината световни запаси на суровината.