Британските сухопътни сили ще бъдат надвити във военен конфликт с Русия в Източна Европа, предупреди мозъчен тръст, цитиран от Би Би Си и БНР.

Изследването на Кралския обединен институт за изследвания в сигурността и отбраната (RUSI) разкрива, че сухопътните сили, както и съюзниците в НАТО, имат "критичен недостиг" на артилерия и амуниции. Заключението е, че не може да бъде поддържана трайна защитна позиция.

Британското министерство на отбраната подчерта, че страната работи тясно с НАТО и е "добре екипирано да поеме водеща роля".

Изследването идва преди срещата на лидерите на НАТО в Лондон следващата седмица за отбелязване 70-годишнината на алианса.

Великобритания заедно с други страни от НАТО е разположила свои сили в Източна Европа за възпиране на потенциална руска агресия с оглед на анексирането на Крим през 2014 г. Около 800 британски бойци в момента са базирани Естония.

Но проучването на института показва, че на британските въоръжени сили им липсва критична огнева мощ в сравнение с руската армия.

Анализирани са военните способности в "малко вероятния" контекст на "високо интензивен конфликт между НАТО и Русия, в който Великобритания е обещала да изпрати дивизия".