Новината предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Своето решение папата обяви в апостолическо писмо, след като в неделя приключи обявената от Католическата църква Свещена година на милосърдието.

Франциск гледа на опрощението като една от главните насоки на своето папство. В началото на Свещената година на милосърдието той даде временно разрешение на всички свещеници да прощават на жените, извършили аборти, и сега реши да превърне това временно разрешение в постоянно право.

При това Франциск подчертава в писмото твърдата позиция на църквата, че "абортът си остава много тежък грях, тъй като с него се слага край на един невинен човешки живот".

"Аз обаче мога и трябва да кажа, че няма грях, който Божията милост не може да изтрие, когато намери разкайващо се сърце", подчертава Светият отец.

Католическата църква от Първи век насам заклеймява аборта като "морално зло", заслужаващо автоматично отлъчване. Тя разпростира това свое отношение не само към жените, но и към партньорите, които подкрепят решение за аборт, и към медицинските лица, участващи в тази процедура.