Според Римокатолическата църква абортът е толкова тежък грях, че онези, които направят или причинят аборт, си навличат автоматично отлъчване. Той може да бъде опростен официално само от главния изповедник в една епархия или от християнски мисионер, припомни говорителят на Ватикана отец Чиро Бенедетини.

Папа Франциск разреши на свещениците да дават прошка на жени, направили аборт, по време на започващата през декември Юбилейна година на  милосърдието.
Ройтерс определя това като пореден ход на Светия отец да направи Римокатолическата църква по-отворена и да приобщи всички вярващи, предаде БТА.

В писмо, публикувано от Ватикана днес, папата говори за "екзистенциалните и морални мъчения", на които са подложени жените, направили аборт. Той отбелязва, че е "срещнал толкова много жени, които носят в сърцето си белега от това мъчително и болезнено решение".

Главата на Римокатолическата църква обяви навръх втората годишнина от сядането си на Светия престол, 11 март, Юбилейна година на милосърдието (наричана още Свещена година). Тя ще започне на 8 декември и ще завърши на 20 ноември 2016 г. Т. нар. Юбилейна година на милосърдието е специален повод за католиците да отидат на поклонение и да потърсят опрощаване на своите грехове.

Папата подаде ръка днес и на "Обществото на Свети Пий Десети.  Тази ултратрадиционалистка група в Римокатолическата църква, обвинявана в антисемитизъм, отказва да признае реформите от 60-те години на 20-и век и стъпките за подобряване на отношенията с евреите.

Франциск изрази надежда, че "Обществото на Свети Пий Десети" ще бъде реинтегрирано в Църквата в близко бъдеще. По време на Юбилейната година на милосърдието свещениците от групата ще могат да опрощават грехове като всички останали свои колеги.