Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че не е стратегическа цел на САЩ това да бъде предотвратено падането на сирийския град Кобане в ръцете на "Ислямска държава" и че идеята за буферна зона трябва да бъде подробно разгледана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Колкото и да е ужасяващо да наблюдавате в реално време случващото се в Кобане, трябва да отстъпите и да разберете стратегическата цел", каза Кери пред журналисти на пресконференция с британския външен министър Филип Хамънд.

"Въпреки кризата в Кобане, първоначалните цели на нашите усилия са командните и контролните центрове, инфраструктурата", каза той.

"Опитваме се да лишим ("Ислямска държава") като цяло от възможност да действа не само в Кобане, но в цяла Сирия и в Ирак".

Кери допълни, че очаква Турция, която поиска зона, забранена за полети, буферна зона в Сирия и по-сериозни действия срещу силите на сирийския президент Башар Асад, да реши в рамките на следващите часове и дни каква роля може да играе срещу групировката "Ислямска държава".

Британският външен министър Хамънд реагира предпазливо на идеята за буферна зона и подобно на Кери отбеляза, че си заслужава да бъде разгледана.

"Трябва да проучим с другите съюзници и партньори какво се разбира под "буферна зона" и как тази концепция ще работи, но със сигурност не бих искал да изключа възможността на този етап", каза Хамънд пред журналисти.

"Има идея за буферна зона. Струва си да бъде разгледана, струва си да бъде погледната много, много отблизо", каза Кери, с което показа неентусиазираното отношение на Съединените щати към това предложение, отбеляза Ройтерс.