В имейл до медиите говорител на болницата обяви, че Томас Ерик Дънкан е починал в 7,51 ч. местно време, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Той се разболя, след като на 20 септември се върнал в Тексас от Либерия, където посетил роднини.

Федерални агенти ще наблюдават за симптоми на Ебола всички пристигащи в САЩ

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ е разпоредило на агентите от митническите и граничните служби по летищата и пристанищата да проверяват всеки пристигащ за евентуални признаци на зараза с Ебола, предаде Асошиейтед прес.

Заместник-министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас каза, че агентите ще връчват на пътниците листовки с информация за симптомите, които трябва да следят у себе си, и препоръки да повикат лекар, ако се разболеят до 21 дни.

Ройтерс цитира информация на Си Ен Ен, че всички пътници, които пристигат в САЩ от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, ще минават през задължителна проверка на граничните пунктове.

Според телевизията мерките ще влязат в сила до края на тази седмица. На допълнителни проверки ще бъдат подлагани и пристигащите от други страни, които се борят с епидемията от смъртоносния вирус.

Съобщението за предстоящите ограничителни мерки в САЩ съвпадна с новината за кончината в болница в Далас днес почина първият в страната пациент, диагностициран с Ебола.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова международната общност да направи повече, за да ограничи разпространяването на Ебола, предаде Ройтерс.

Той призова страните да не затварят границите си, а авиокомпаниите да не спират полетите до Западна Африка.

Повече страни могат и трябва да засилят помощта си, каза Кери на съвместна пресконференция с британския външен министър Филип Хамънд.

Той ги призова да предоставят бюджетна помощ на поразените от епидемията страни и да осигурят центрове за лечение и оборудване за борба с болестта.