Британското правителство обяви днес, че е постигнало целта си най-уязвимите хора в страната да получат поне първата доза от ваксината срещу КОВИД-19, предаде Асошиейтед прес.

Новината засилва натиска върху министрите да внесат яснота кога ще смекчат карантинните мерки, въведени в началото на януари, допълва АП.

Близо 15 милиона или 22 на сто от населението на Обединеното кралство са получили първата доза. Става дума за хората от първите четири групи, определени от правителството, сред които са и британците над 75 години, лекарите от първа линия и служителите от домовете за възрастни.

Премиерът Борис Джонсън приветства успеха на британската програма за ваксинация, след като бе обявено, че 15 милиона души в страната вече са получили първата си доза от ваксината.

Днес стигнахме до важен рубеж. Никой не лежи на лаврите си. Имаме още дълъг път да извървим и без съмнение ще има препятствия по него, но след всичко, което постигнахме, знам, че можем да продължим с голяма увереност, заяви Джонсън, цитиран от Ройтерс.

От утре Великобритания разширява обхвата на ваксинационната си програма срещу КОВИД-19, в която ще бъдат включени хората на възраст от 65 до 69 години, както и "клиничо уязвимите", съобщи министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Франс прес.

Програмата за ваксиниране срещу новия коронавирус продължава с невиждана скорост и сме напът да предложим ваксина на всички от четирите приоритетни групи. Решени сме да продължим с този темп, допълни британският здравен министър.