Хамас пусна филмче, посветено на похитения израелски войник Гилад Шалит, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Зловещото послание на филма, заснет в 3D формат, е, че ако Израел не се подчини на исканията на палестинците, войникът ще бъде убит, отбелязва Асошиейтед прес.

3-минутното филмче е създадено по най-новите техники в анимацията. То показва как остарелият баща на Гилад броди из безлюдни улици, държейки снимка на похитения си син. През това време се чува глас зад кадър, който призовава израелското правителство да изпълни исканията на Хамас да освободи близо 1000 палестински затворници от израелски затвори и така да постигне освобождаването на Шалит.

Във филмчето звучи истинският глас на Шалит от аудиозапис, разпространен преди време от Хамас в отговор на призивите на Израел да предостави доказателства, че войникът е жив. Накрая на филмчето тялото на похитения е предадено на израелците в ковчег, покрит с израелското знаме. В заключителния кадър обаче става ясно, че това е било кошмар и че войникът все още е жив и може да бъде освободен. Анимацията свършва с думите: "Все още има надежда".

Филмът е на иврит, със субтитри на английски и арабски.
"Предупреждаваме ционисткото общество, че израелският войник, който беше похитен от 3 палестински групировки, ще сподели съдбата на ционисткия пилот Рон Арад, който изчезна безследно. Ако ционисткото общество иска да си получи обратно Шалит, то трябва да освободи палестинските затворници", се казва във филмчето.
Анимацията е качена в интернет сайта на въоръженото крило на Хамас - Бригадите на Иззадин ал Касам, една от трите групировки, които преди близо 4 години похитиха Гилад Шалит.

Израелски телевизии посветиха доста обширни коментари на анимацията, допълва АП. Пилотът Рон Арад, за когото се говори във филмчето, беше отвлечен в Южен Ливан през 1986 г. и се смята, че е починал в плен.

В изявление канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху осъди остро "циничното експлоатиране от страна лидерите на Хамас на чувствата на семейство Шалит". Той "изтъква терористичния характер на тази организация". Филмчето се появява в момент, когато преговорите между израелците и палестинците за освобождаването на около 1000 палестински затворници от израелски затвори се озоваха в задънена улица, отбелязва АП. Еврейската държава е готова да освободи 450 палестински затворници в замяна на свободата на Шалит, допълва Франс прес.

По повод анимацията бащата на Гилад Шалит, заяви, че това е психологическа война. Той призова Хамас да постигне сделка с Израел, която ще доведе и до разхлабване на израело-египетската блокада на ивицата Газа, която сега прави живота на 1,5 милиона палестинци там много тежък.