В писмо до вестника Агджа заявява, че тези проекти будят "голям интерес от Япония до Канада".

Почти 30 години след атентата срещу папата все още остава загадка дали турчинът е действал сам или е бил част от съветски заговор за ликвидирането на Йоан Павел Втори като заплаха за комунизма в Източна Европа, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Според адвоката му 52-годишният Агджа трябва да бъде освободен от затвора на 18 януари. През 2000 г. той беше екстрадиран от Италия в Турция, където изтърпява наказанието си за убийството на турски журналист през 1979 г. В писмото Агджа казва, че е в добро физическо и психическо състояние.

Наскоро се появиха информации, че той е поискал 2 млн. долара за ексклузивно телевизионно интервю и 5 милиона долара за две книги, включително негова автобиография. Турчинът писал също на писателя Дан Браун за книга със заглавието "Шифърът на Ватикана", по която след това да бъде направен и филм, отбелязва изданието.

"Планът ми е да провъзглася края на света и да напиша съвършеното евангелие. Аз ще провъзглася съвършеното християнство, което Ватикана никога не е разбирала", каза Агджа в писмото до "Сънди таймс", без обаче да споменава дали има намерение да говори за атентата срещу папата.

Според европейски издатели мемоарите на Агджа може да предизвикат значителен интерес по целия свят, но само ако той се съгласи да разкрие това, от което хората най-много се вълнуват - цялата истинска история наред с много други откровения.
Критици обаче изразиха възмущение от идеята, тъй като смятат, че това не е правилно от морална гледна точка. За тях Агджа е просто един престъпник и би било обида за паметта на Йоан Павел Втори да му се предлагат пари, за да разкрие истината, така както той я вижда, коментира вестникът.