Повечето смъртни случаи са резултат от автомобилни злополуки на заледени пътища. Няколко души са починали от измръзване по улиците или в градините на собствените си къщи. Великобритания бе обхваната през последната седмица от рекордна за последните три десетилетия студена вълна. През нощта температурите падат до минус 20 градуса по Целзий, а целият остров бе покрит със снежна покривка за първи път от 30 години.

Студът и валежите от сняг объркаха движението на всички видове транспортни средства. 66 полета бяха отменени на лондонското летище "Хийтроу" вчера, а 129 - в събота, съобщи говорител на аерогарата.

Влаковете "Евростар", които свързват британската столица с белгийски и френски градове, се движат по съкратено разписание. Движението на влаковете ще остане нарушено и днес заради обилните снеговалежи в Англия. Целта на предвиденото намаляване на трафика е да бъде избегнато ново парализиране на транспортната мрежа като това отпреди три седмици.

Рекордни снеговалежи бяха регистрирани в северната част на Германия. Над 30-сантиметрова снежна покривка има в северната половина на страната, като снеговалежите бяха придружени от ветрове със скорост над 120 км/ч.

Студеното време затяга хватката
си и над южната част на Съединените щати, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Рекордно ниска от 1970 г. температура - 1,6 градуса по Целзий бе измерена в Маями, Флорида.  Властите предупреждават, че студът може да накара змиите да излязат от природните си хабитати и да търсят по-топли места. Стотици хиляди риби в развъдници в щата са измрели заради студа.

Ниските температури нанесоха тежки щети и на селскостопанските посеви. Фермери правят отчаяни опити да спасят насажденията си.

Властите съобщиха за пет жертви в причинени от лошото време злополуки. Двама тийнейджъри загинали в събота в предградие на Атланта, след като пропаднали в леда на частично замръзнало езеро.  В североизточния щат Върмонт трима души загинали при пропадане на моторна шейна в замръзнало езеро. Сред жертвите е 3-годишно момиченце.

В Северна Австралия 7 човека са изчезнали в следствие на големите наводнения. В издирването им са се включили спасителни екипи, които оглеждат засегнатите райони с хеликоптер. И докато Северна Австралия е под вода, южната част на страната континент е заплашена в разгара на лятото от горски пожари. В щатите Южна Австралия и Виктория бе обявено извънредно положение.