Брюксел поиска официално обяснение от Братислава, заяви говорителят на ЕС Фабио Пирота, цитиран от БТА. По думите му Комисията за транспорта на ЕС разбрала за случая от медиите.

Според словашките власти, целта на създалия толкова проблеми експеримент била да се провери дали полицейските кучета на словашкото летище "Попрад-Татри" ще открият взривното вещество в багажа. Полицаите обаче не извадили след проверката с кучето пакета с взривното вещество (около 100 гр), то минало през проверките на службите за сигурност на летището и се озовало в самолета за Дъблин.

Пътникът, който неволно участвал в експеримента - Стефан Гонда, бил арестуван от ирландската полиция и задържан в ареста за няколко часа.

Вчера министърът на вътрешните работи на Словакия Роберт Калиняк прие оставката на Тибор Мако - началник на словашката Гранична полиция.

Междувременно станя ясно, че Франция ще използва скенери за цяло тяло на някои от летищата си, първоначално за да следи пътници, които се отправят за САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министъра на транспорта Доминик Бюсро пред радио Европа 1. Първите скенери, шест или седем на брой, ще бъдат използвани за полети за САЩ, като се започне с онези, които представляват най-голям риск.

Скенер ще бъде инсталиран на летището "Шарл дьо Гол" в Париж през следващите две седмици, а по-късно такъв ще бъде поставен и на "Орли", каза Ерик Плезон, който отговаря за сигурността към Генералната дирекция на гражданската авиация. Той каза, че не може да даде точна дата, тъй като все още се обсъждат технически подробности.